1. yle.fi
  2. Uutiset

"Toivotaan, että arka lapsi karaistuisi" – Ujous on turhaan kielletty ominaisuus

Elämme ajassa, jossa pidetään tärkeänä, ettei ihminen olisi ujo. Sitä pidetään negatiivisena piirteenä, eikä ymmärretä mikä myötätunnon kyky ujolla ihmisellä on.

ilmiöt
Lapsen kasvojen alaosa, murjottava suu.
Sini Salmirinne / Yle

Eri ihmiset tarkoittavat ujoudesta puhuttaessa eri asioita, sanoo psykiatri Juhani Mattila ja jatkaa, että ujon kohdalla tartutaan liian helposti pelkkiin ulkoisiin seikkoihin. Hiljaisuus, vetäytyneisyys ja epäsosiaalisuus ovat vain pintaa.

– Tärkeämpää on miettiä, että mitä sellainen ihminen tuntee. Esimerkiksi hiljainen haluaa tulla huomatuksi, se on tunteiden, toiveiden ja pelkojen välinen ristiriita.

– Ujouden lähtökohta on tunneherkkyys, ujo ihminen aistii helposti kuinka toiset ihmiset reagoivat. Nämä reaktiot vaikuttavat häneen ja ujosteleva ihminen suojeleekin itsestään jotain aitoa, sanoo Mattila.

Aikamme arvostaa räväkkää toimintaa

Terveessä ihmisessä on aina jonkin verran erityisherkkyyttä ja reagoivuutta. Kuitenkin psykiatri Juhani Mattilan mukaan tervettä epävarmuutta pidetään huonona asiana.

Jännitystä ja hämmennystä pidetään merkkinä siitä, ettei hallitse itseään ja tuntee itsensä epävarmaksi.

Juhani Mattila

– Mielestäni ujoudesta ei pidä päästä eroon, ja tarkoitus onkin säilyttää se. Ujous koetaan negatiivisena piirteenä, ei ymmärretä, että mikä herkkyyden ja myötätunnon kyky sellaisella ihmisellä on. Siihen liittyvät myös tunnollisuus ja huolellisuus.

Ujous suojelee Mattilan mukaan herkkyyttä.

– Jos ujoutta ei ole, ei ole mitään aitoa, eli ihminen ei osaa paljastaa jotain aitoa tunnetta, esimerkiksi kiinnostusta toista ihmistä kohtaan. Silloin ihminen panee kaikkensa alttiiksi.

– Monet ujot voivat puolestaan tuoda hyvinkin helposti asioistaan esille, kun heille on vastaavanlaisista tilanteista hyviä kokemuksia. Ujo ei ole millään tavallaan estynyt. Eihän kukaan ole ujo joka paikassa ujo, muotoilee Juhani Mattila.

"Elämässä ei voi menestyä, jos on arka"

Psykiatri kääntää herkkyydestä kumpuavan ujouden jopa hyvinkin sosiaaliseksi ominaisuudeksi.

Ujous koetaan negatiiviseksi piirteeksi, ei ymmärretä, että mikä herkkyyden ja myötätunnon kyky sellaisella ihmisellä on.

Juhani Mattila

– Sellainen ihminenhän miettii ja ajattelee paljon muita ihmisiä. Jos ajatellaan työpaikkaa, niin hän kantaa siellä liiankin kanssa huolta muistakin ja miettii mitä on tehty ja mitä jäi tekemättä. Kuitenkin helposti sellaiselle ihmiselle sanotaan, että mitä sinä siinä niuhotat, Juhani Mattila sanoo.

– Vanhemmat puolestaan helposti miettivät aran lapsen kohdalla, ettei tuosta ole mihinkään. Että elämässä ei voi menestyä, jos on arka. Toivotaan, että arka lapsi karaistuisi. Jännitystä ja hämmennystä pidetään merkkinä siitä, ettei hallitse itseään ja tuntee itsensä epävarmaksi. Ne kuuluvat ihmiselle. Jos niitä ei ole, niin tunne-elämä ei ole normaali, sanoo psykiatri Juhani Mattila.

Lue seuraavaksi