Osa nuorista naisista jättää ilmaisen syöpäseulonnan väliin – "Kenties taustalla on välinpitämättömyys omaa terveyttä kohtaan"

Kohdunkaulan syöpää sairastavien naisten määrä on laskenut roimasti joukkoseulontojen avulla. Esimerkiksi Kainuussa naiset käyvät tunnollisesti ilmaisissa seulonnoissa, mutta valtakunnallisesti nuorten naisten osuus on pienentynyt viimeisen viiden vuoden aikana.

Kotimaa
Papa-seulonnassa käytettäviä välineitä gynekologin vastaanotolla.
Yle

Kainuussa naiset osallistuvat hyvin kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan, johon kutsutaan maakunnassa kaikki 25-60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Valtakunnallisesti ilmaiseen seulontaan eli papa-kokeeseen kutsutaan pääsääntöisesti 30-60-vuotiaat naiset.

– Useampikin kainuulainen nainen voisi tietenkin osallistua seulontaan, mutta olen tyytyväinen osallistujamäärään. Olemme pystyneet tarjoamaan naisille mahdollisuuden osallistua papa-kokeeseen myös seulontavuosien ulkopuolella, kun nainen on tullut muissa asioissa asiakkaaksemme, Kainuun soten koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon sekä neuvolatoiminnan tulosyksikön päällikkö Maila Moilanen kertoo.

Kenties nuoret naiset eivät tiedä miksi tulisi mennä seulontaan.

Ritva Kerovuo

Kainuun keskussairaalan naistentautien ylilääkäri Ritva Keravuo on huolestunut viime vuosien suuntauksesta, koska valtakunnallisesti nuorten naisten osuus seulonnoissa on pienentynyt. Vanhemmat ikäpolvet käyvät tunnollisesti maksuttomissa papa-kokeissa.

– Olemme miettineet, mistä moinen suuntaus johtuu. Kenties nuoret naiset eivät tiedä miksi tulisi mennä seulontaan. Tai kenties taustalla on välinpitämättömyys omaa terveyttä kohtaan, Keravuo pohtii.

Moilanen toteaa, että myös Kainuussa nuorten naisten osuus seulonnoissa saattaa olla hiukan pienentynyt, mutta nämä naiset käyvät usein papa-kokeessa muulloin kuin seulontavuotena. Näin ollen heidän ei tarvitse osallistua kokeeseen uudestaan kutsuntavuotena.

Neljännesmiljoona naista saa kutsun vuosittain

Joukkoseulonnan aloittamisen jälkeen kohdunkaulan syöpää sairastavien määrät romahtivat Suomessa 1960- ja 70-luvuilla. Vuosittain syöpään sairastuu noin 100 naista, mutta maailmanlaajuisesti kyseessä on toiseksi yleisin naisten syöpätauti. Kohdunkaulan syöpään sairastuvat etenkin nuoret naiset.

Koko maassa seulontakutsun saa vuosittain noin 250 000 naista.

Kaikista syöpätaudeista kohdunkaulan syöpä on parhaiten estettävissä: syöpää edeltäviä esiasteita osataan aktiivisesti etsiä ja hoitaa, jolloin varsinaista syöpää ei kehity.