Pappien bändi laulaa leipäjonossa

Turun seudulla vaikuttavien kirkonmiesten yhtye Viis papeista kertoo tarinoita nyky-Suomesta. Räväkkä bändi on tehnyt ensimmäisen levynsä. Levynjulkkarikeikka soitettiin Uusipesula –seurakunnan Leipäillassa Turun Varissuolla.

kulttuuri
Viis papeista on viiden kirkonmiehen räväkkä bändi. Vasemmalta Jukka Järvensivu, basso, Petri Laitinen laulu ja piano ja Riku Laukkanen, saksofoni.
Viis papeista on viiden kirkonmiehen räväkkä bändi. Vasemmalta Jukka Järvensivu, basso, Petri Laitinen laulu ja piano ja Riku Laukkanen, saksofoni.Yle / Sasha Silvala

Varissuon ostarin kulmilla kuhisee. Sadat ihmiset ovat kokoontumassa kristillisen Uusipesula –seurakunnan joka torstaiseen Leipäiltaan.

Tällä kertaa tarjolla on ekstraa: Viis papeista -yhtye soittaa levynjulkkarikeikan.

Ihmisyyden puolesta pilke silmäkulmassa

Viis papeista on varsinaissuomalaisten kirkonmiesten muodostama yhtye, joka uskoo rock’nrolliin, bluesiin ja jazziin. Yhtyeen omat laulut kertovat tarinoita tästä päivästä, usein pilke silmäkulmassa. Uuden levyn nimikappale, ”Tuhlaajapoika Kaskentien Nesteellä”, kertoo peliriippuvuudesta ja ”Rock’nrollaattori” ikäihmisten elämästä. ”Haudankaivajan blues” kytkee työelämän ja ylösnousemuksen.

Kustavin kirkkoherra Petri Laitinen (oik.) tekee Viis papeista –yhtyeen laulut. Kitaristi Pasi Salminen on Ruskon kirkkoherra.
Kustavin kirkkoherra Petri Laitinen (oik.) tekee Viis papeista –yhtyeen laulut. Kitaristi Pasi Salminen on Ruskon kirkkoherra.Yle / Sasha Silvala

Bändin laulaja/laluntekijä on Kustavin kirkkoherra Petri Laitinen. Hän soittaa myös pianoa.

– Viis papeista perustettiin tuomaan ihmisille iloa ja murtamaan rajoja ja ennakkoluuloja, sanoo Petri Laitinen. –Me ollaan aina ihmisarvon puolesta rasismia vastaan, myös ikärasismia.

Vanhusten tilanne huolestuttaa Petri Laitista.

– Tilanne on koventunut siinä mielessä, että arvot on ollut kovenemaan päin, eikä ikääntymistä arvosteta niin kuin aikaisemmin, sanoo Laitinen

Vanhukset ykkösfaneja

Bändin suurimpia faneja ovatkin palvelutalojen vanhukset, kertoo yhtyeen saksofonisti, Loimaan kirkkoherra Riku Laukkanen.

Saksofonisti Riku Laukkanen, Loimaan kirkkoherra, vietti lapsuutensa Namibiassa. Basisti Jukka Järvensivu on Paattisten kirkkoherra ja lääninrovasti.
Saksofonisti Riku Laukkanen, Loimaan kirkkoherra, vietti lapsuutensa Namibiassa. Basisti Jukka Järvensivu on Paattisten kirkkoherra ja lääninrovasti.Yle / Sasha Silvala

– Ollaan huomattu tuolla palvelutaloissa, että vanhukset arvostaa sitä, kun Viis pappia soittaa heille rock’nrollia, sanoo Laukkanen.

-Meidän tulevaisuuden bänditoiminnan jatkumon kannalta on erittäin hieno asia, että Beatles-sukupolvi alkaa olla eläkeläisiä nykyään, hän nauraa.

Laukkaselle itselleen Beatles-musiikki tuli todellisena kulttuurishokkina, kun lähetysperheen vesa tuli 12-vuotiaana Suomeen Namibiassa vietetyn lapsuuden jälkeen.

Elämä saattaa olla raskasta, mutta musiikki ja svengi auttavat.

Riku Laukkanen

– Sitten löytyi blues, jazz ja soul ja siitä se sitten alkoi. Ehkä ne muistuttivat minua afrikkalaisista rytmeistä.

Kansainvälisyys ja kehitysyhteistyö jäivät elämään vahvasti. Viis papeista on muun muassa ollut auttamassa Salvadorin katulapsia.

– Elämä saattaa olla raskasta, mutta musiikki ja svengi auttavat.

”Äärimmäisen hyvä vastaanotto”

Seurakuntaelämän normaalista kulusta poikkeava pappien bändi on otettu vastaan pääosin varsin positiivisesti, kertoo yhtyeen kitaristi, Ruskon kirkkoherra Pasi Salminen.

– Meidät on otettu äärimmäisen hyvin vastaan, sanoo Salminen. –Lapset tykkää, kun koulukeikoilla pidetään hauskaa, mutta myös vanhukset tykkää meistä.

Parempi ajatella kirkkoa kapakassa kuin kapakkaa kirkossa.

Pasi Salminen

– Ehkä vanhukset, jotka ovat tottuneet hyvin ankaraankin kirkkoon nuoruudessan, näkevät, että papit tekevät jotain rennompaa ja ihmisläheisempää, niin se puree ja kolahtaa, miettii Salminen.

– Parempi ajatella kirkkoa kapakassa kuin kapakkaa kirkossa.

”Pasi-pappina” Ruskolla tunnettu Salminen pohtii myös kirkon viestiä nyky-Suomessa.

– Kirkon viestin pitää olla se, että hädässä olevaa ihmistä pitää auttaa, painottaa Salminen. – Kun ihminen kärsii, niin hänelle pitää avata ovi ja oikeasti auttaa ja tukea. Ja se on kirkon tehtävä.

Katsomosta leipäjonoon

Yhtyeen rytmeistä vastaa rumpali Hannu Jaatinen, Martin seurakunnan kappalainen.
Yhtyeen rytmeistä vastaa rumpali Hannu Jaatinen, Martin seurakunnan kappalainen.Yle / Sasha Silvala

Keikka Leipäillassa luistaa myötätuulessa. Laitinen, Salminen ja Laukkanen panevat eturivissä parastaan, Paattisten kirkkoherra Jukka Järvensivu bassottelee ja Martin seurakunnan kappalainen Hannu Jaatinen takoo tuhtia komppia rumpupatteristaan. Yleisö elää mukana.

Keikan jälkeen väki siirtyy jonottamaan ruokakasseja. Lapsiperheet ensin, sitten muut ja lopuksi ne, jotka ovat odottaneet keikan loppumista ulkona kadulla.

Kaikkiaan noin 350 apua tarvitsevaa saa Operaatio Ruokakassi ry:n ja Uusipesula –seurakunnan keräämää kauppojen poistoruokaa. Moni kävijä kiittää sekä tärkeää ruoka-apua että pappien musisoinnin luomaa tunnelmaa.

– Tää kuvaa hyvin meidän yhteiskunnan tilannetta. Avuntarvetta on kovasti, ja kaikkia mahdollisia auttajatahoja ja yhteistyötä tarvitaan, summaa Petri Laitinen.

Lisää aiheesta illan Ajankohtaisessa kakkosessa TV2 klo 21.00