EU:n ja Venäjän välillä kytee kaasukiista – "Ukrainan kaasureitti saatetaan sulkea"

Euroopan unioni siunasi Itämeren pohjassa kulkevan Nord Stream 1 -kaasuputkilinjaston kymmenisen vuotta sitten EU:n etuja edistävänä hankkeena. Nyt Saksan ja Venäjän välille kaavaillaan kahta uutta suurputkea. Tällä kertaa EU pelkää, että Nord Stream 2 voisi horjuttaa Ukrainan ja koko itäisen EU:n energiaturvallisuutta.

talous
Kartta Nordstream-kaasuputken linjauksesta Itämerellä.
Nordstream-kaasuputken linjaus Itämerellä.Yle Uutisgrafiikka

EU:n ja Venäjän välillä kytee uusi maakaasukiista. Euroopan komissio on huolestunut Venäjän valtiollisen kaasujätin Gazpromin ja viiden eurooppalaisen energiayhtiön suunnitelmasta rakentaa jälleen uusi kaasuputkilinjasto Itämeren pohjaan.

Hankkeessa ovat mukana Euroopasta saksalainen E.ON. sekä BASF/Wintershall, itävaltalainen OMV, ranskalainen Engie sekä brittiläishollantilainen Shell.

Yli 1 200 kilometriä pitkä putkilinja rakennettaisiin nykyisen linjan viereen Viipurista Greifswaldin liepeille.

Suomessa vieraillut Euroopan komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič sanoo Ylen haastattelussa, että Nord Stream 2 voi uhata EU:lle strategisesti tärkeää Ukrainan kaasureittiä.

– Hanke voi johtaa Ukrainan kaasunsiirtoreitin sulkemiseen, mikä muuttaisi rankasti Euroopan kaasutasapainoa, Šefčovič sanoo.

Šefčovičin mukaan Venäjän teollisuudesta on jo kuulunut tämänsuuntaisia viestejä.

Nord Stream 2 tuplaisi Itämeren pohjassa kulkevan putkilinjan kapasiteetin 110 miljardiin kuutiometriin. Tämä vähentäisi merkittävästi Gazpromin ja siten Venäjän riippuvuutta Ukrainan reitistä.

– Miksi tarvitsemme näin valtavasti lisää kapasiteettia? Venäjän kaasun kuljetusreitit Eurooppaan ovat nytkin vajaakäytöllä, Šefčovič ihmettelee.

Ukrainan halki kulkee nykyisin kaksi suurta kaasuputkea Venäjältä Keski- ja Länsi-Eurooppaan sekä kolmas Balkanille ja Turkkiin. Euroopan kuluttamasta kaasusta noin 16 prosenttia virtaa Ukrainan halki, ja kaikesta EU:n kuluttamasta kaasusta vajaa kolmannes tulee Venäjältä.

"Putkireitti säilytettävä"

Šefčovičin mukaan Ukrainan reitin sulkeutuminen hankaloittaisi merkittävästi Ukrainan ohella itäisen Keski-Euroopan, Etelä-Euroopan ja Länsi-Balkanin kaasutoimituksia.

Lisäksi rutiköyhä ja osin sodan runtelema Ukraina voisi menettää merkittävän tulonlähteen, kaasun siirtomaksut.

– Ukraina voisi menettää jopa kaksi miljardia Yhdysvaltain dollaria vuodessa aikana, jolloin maa on muutenkin vaikeuksissa, Šefčovič sanoo.

Nord Stream 2 -hanke onkin saanut tyrmääviä arvioita Ukrainan ohella ennen kaikkea EU:n itäisistä jäsenmaista, kuten Puolasta ja Slovakiasta.

Osaltaan tämän takia slovakialaista Šefčovičia kohtaan on kovia paineita EU:n sisällä. Tilanne on ristiriitainen: Toisaalta EU tarvitsee lisää maakaasua, mutta Venäjän valta EU:n energiamarkkinoilla ei saisi enää kasvaa ja jäsenmaita täytyi kohdella tasapuolisesti.

Šefčovičin mukaan Nord Stream 2 -hanke tuleekin käymään tarkan syynin läpi EU:ssa. EU onnistui aiemmin jarruttamaan merkittävästi Mustanmeren pohjaan kaavailtua South Stream -putkea. Venäjä löi hankkeen jäihin, mutta on vihjannut jatkavansa sitä.

Lisää vaihtoehtoja kaasutoimituksiin

Šefčovič vieraili Suomessa viime viikolla kertomassa EU:n haaveilemasta energiaunionista. Yksi sen keskeinen tavoite on vähentää EU:n riippuvuutta Venäjän energiasta.

– Tarvitsemme enemmän kaasun kuljetusreittejä, enemmän kaasun lähteitä ja toimittajia. Haemme muita projekteja, joiden avulla kaasua voitaisiin tuoda uusilta alueilta, kuten Kaspianmereltä. Myös nesteytetyn maakaasun mahdollisuuksia pitää hyödyntää paremmin, Šefčovič sanoo.

Putkikaasun toimitussopimukset ovat usein pitkiä, ja komissio on halunnut vähentää Gazpromin valtaa hintojen määrittelyssä.

Miksi sitten saa esimerkiksi saksalaisen E.ON:in ja brittiläishollantilaisen Shellin saa innostumaan jälleen uudesta kaasuputkesta? Gazprom todennäköisesti tarjoaa putkikaasua halvalla hinnalla puolustaessaan asemaansa maailmalla nousussa olevaa nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä vastaan.