1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Murheellinen seuraus tilojen maksuvaikeuksista: Eläinlääkärin kutsumista venytetään viime tippaan

Eläinlääkäri sanoo ymmärtävänsä tilallisia: vaikka eläimistä pitäisi kuinka paljon, talousvaikeudet ovat monilla tiloilla juuri nyt todellinen ongelma.

Kotimaan uutiset
Lehmiä.
Yle

Iisalmelainen eläinlääkäri Virpi Ryhänen kertoo huolestuttavasta ilmiöstä talousvaikeuksiin joutuvilla maatiloilla. Kunnaneläinlääkärin mukaan tilalliset tinkivät eläinten terveydenhuollosta ja jopa välttelevät eläinlääkärin kutsumista päivystysaikoina, koska heillä ei ole varaa maksaa laskua.

– On voinut olla synnytykseen liittyviä tilanteita, joissa vasikka on ollut väärässä asennossa. On ajateltu, että katsotaan aamuun, mutta silloin vasikka onkin jo menetetty, Ryhänen harmittelee.

Tarina on esimerkki karuimmasta päästä, mutta lievempiäkin on. Ryhänen kertoo akuuteista utaretulehduksista, jotka olisi pitänyt hoitaa päivystysaikoina. Toisinaan tilalliset kutsuvat päivystävän eläinlääkärin vasta pitkällisen puntaroinnin jälkeen.

– Hävettää kutsua eläinlääkäri, jos laskuja on maksamatta. Ihmiset sanovat miettineensä, olisiko eläin pärjännyt aamuun asti. Kun sanon että ei olisi, he ovat olleet tyytyväisiä, että soittivat.

Eläinlääkäri sanoo ymmärtävänsä tilallisia: vaikka eläimistä pitäisi kuinka paljon, rahavaikeudet ovat todellinen ongelma.

– Päivystävän eläinlääkärin kutsuminen näkyy rahaliikenteessä suoraan.

Maksut jäljessä neljäkin kuukautta

Virpi Ryhäsen mukaan maksuvaikeuksissa olevia maatiloja on ollut asiakkaina aikaisempinakin vuosina ja suurin osa tiloista hoitaa asiat normaalisti. Maksuvaikeudet ovat kuitenkin yleistyneet hänen kokemuksensa perusteella tänä vuonna.

Hävettää kutsua eläinlääkäri, jos laskuja on maksamatta.

Virpi Ryhänen

Todennäköisiä syitä ilmiölle ovat tukimaksatusten viivästyminen sekä joillakin tuotantoaloilla laskeneet markkinahinnat ja nousseet kustannukset.

– Riippuu vähän tuotantosuunnista, mutta maksuviiveet ovat jopa 3–4 kuukautta, sanoo maatalouden edunvalvojajärjestö MTK:n Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen.

Sika-, nauta- ja viljatilat ovat painineet kannattavuusongelmien kanssa jo vuosia. Kunnaneläinlääkäri Ryhänen toimii Ylä-Savossa, joka on Suomen maidontuotannon ykkösalueita. Siellä näkyy tänä vuonna erityisesti maitotilojen huonontunut kannattavuus.

Eläinlääkäreillä on laissa määritelty velvollisuus antaa ensiapua eläimelle vakavissa tilanteissa, vaikka tilat eivät pystyisikään maksamaan laskuja ajoissa. Jos laskut jäävät kokonaan maksamatta, osa menee eläinlääkärin piikkiin: polttoaineet, lääkkeet ja tarvikkeet.

Ryhänen kertoo monen tilallisen sanoneen hänelle suoraan, että eivät pysty juuri nyt maksamaan laskua, vaan hoitavat sen kunhan maataloustuet tulevat. Tällä hetkellä tilat ovat sinnitelleet tukimaksatusten välillä harvinaisen pitkään – seuraavat ovat tulossa maksuun lokakuun viides päivä.

Lue seuraavaksi