1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valtion talousarviot

Lapin kauppakamari kaipaa hallitukselta lisää konkretiaa

Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki ei ole täysin tyytyväinen hallituksen budjettiin ensi vuodelle. Rautajoki kaipaa lisää konkretiaa esimerkiksi siihen, mihin liikennehankkeisiin suunnataan luvattua ja paljon kaivattua korjausrahaa.

valtion talousarviot
Timo Rautajoki
Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo RautajokiRaimo Torikka / Yle

Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki on yrittänyt perehtyä hallituksen esitykseen ensi vuoden budjetiksi. Rautajoen mukaan siinä ei ole mitään odottamattomia yllätyksiä.

– Se on aika yllätyksetön. Budjetti on siinä mielessä erikoinen, että samaan aikaan on julkistettu hallituksen 26 kärkihanketta, joiden rahoitus jakaantuu kolmelle vuodelle. Budjetti on nyt ehkä vaikempiselkoinen kuin pitkään aikaan. Velkaantuminen kuitenkin jatkuu edelleen, ja katsotaan, mihin se johtaa.

Rautajoki löytää budjettiesityksestä ainakin pari positiivista asiaa Lapin kannalta.

– TEM:n tekstiosassa mainitaan painopistealueena arktinen liiketoiminta, ja se on iso mahdollisuus meille täällä Lapissa. Mehän olemme kaikkien määritelmien mukaisesti arktista aluetta, ja täällä olevilla yrityksillä on varmasti mahdollisuus kehittää tällaisia hankkeita. Jos siihen sisältyy investointeja, se on hyvä ja uusi asia, en ole aiemmin nähnyt tällaista linjausta valtion budjetissa.

– Toinen tärkeä asia Lapin yrityksille on, ja se voisi olla vieläkin tärkeämpi jos sitä kehitetään, että kuljetustuki jatkuu vuoteen 2017 asti. Siellä on se viisi miljoonaa euroa.

Vaikeaselkoinen budjetti kaipaa konkretiaa

Budjettiesityksen vaikeaselkoisuus haittaa kuitenkin sen arviointia. Rahaa myönnetään, mutta epäselväksi jää, mihin.

– Kyllä olisin kaivannut tästä budjetista ja myös hallituksen kärkihankkeista, että niissä olisi ollut konkreettisemmin liikenneyhteyksiin liittyviä asioita. Siellähän on tämä korjausmääräraha, 600 miljoonaa, mikä tulee tarpeeseen. Mutta mä en ole saanut selville, että mihin se raha tulee liittymään. Semmosta selkeämpää linjausta liikennehankkeiden kehittämiseen olisin kaivannut.

Rautajoki tietää ainakin yhden kohteen hyväksi korjausmäärärahojen kohteeksi.

– Meillä on Nelostie, jossa on kova rekkaliikenne, joka kuluttaa tietä, ja sen talvikunnossapitokin tuottaa vaikeuksia.

Lue seuraavaksi