Puhakan juurihoitoa jo 17. kertaa Rovaniemellä

Roots´n River Blues -festivaalin pääesiintyjänä on lähes 40 vuoden kokemuksella legendaarinen brittiläinen bluesorkesteri Nine Below Zero.

blues
Rovaniemeläinen muusikko Jarmo Puhakka
Sauli Antikainen / Yle

Vuoden 2013 blueslevyn tehneen ja Rovaniemen kulttuuripalkinnon viime vuonna vastaanottaneen Jarmo Puhakan luotsaama bluesfestivaali täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 17 vuotta.

Ounaskosken uimarannalta alkanut Roots'n River Blues -festivaali on vuosien saatossa siirtynyt kesästä ja rannasta kohti syksyä ja sisätiloja. Tänä vuonna festivaali soi kahdessa ravintolassa perjantaina ja lauantaina 2. - 3. lokakuuta 2015.

Suuri tuntematon

Pääesiintyjäksi on tänä vuonna kiinnitetty legendaarinen brittiläinen bluesorkesteri Nine Below Zero (siirryt toiseen palveluun) (UK), joka tekee vierailun pohjoisen soittolavoille lyhyellä Suomen kiertueellaan. Brittiläisen energisen bluesrockin suuriin lupauksiin jo 1970-luvun lopulla nimetty bändi on toiminut yli 35 vuotta lähes keskeytyksettä ja lähes alkuperäisellä kokoonpanolla.

Bändi täyttää edelleen konserttipaikkoja ympäri Eurooppaa ja julkaisee myös uutta musiikkia; kaksi bändin alkuperäisjäsentä julkaisee duo-levyn lähiaikoina.

– NBZ oli heti Dr. Feelgoodin jälkeen kovin bändi mutta siitä ei ole pahemmin Suomessa kirjoitettu koska keikkoja ei ole täällä ollut. Bändi on tehnyt, ennen tätä minikiertuetta, yhden piipahduksen Suomessa vuonna 2007, festivaalijohtaja Jarmo Puhakka kertoo.

– Silti kyseessä on hurja livebändi, joka on keikkaillut liki 40 vuotta pitkin Eurooppaa ja Amerikkaa, ja omalla musalla, Puhakka hehkuttaa selvästi innostuneena.

Slim meets Slim

Skandinaavista väriä festivaalille tuo tanskalainen kitaristi-laulaja Big Greeg Slim, joka saapuu Rovaniemelle Tomi Leino trion kanssa perjantain konserttiin. Samassa illassa esiintyy myös festivaalijohtaja Jarmo Puhakan luotsaama Slim Butler Trio, joka vakuutti omalla materiaalillaan koko Suomen vajaat pari vuotta sitten. Levy, jossa laulajina on amerikkalaisia bluesmuusikoita, valittiin vuoden 2012 blueslevyksi peräti kahdessa eri äänestyksessä.

Ettei festivaali olisi täynnä pelkää rytmiä ja bluesia, on tämän vuoden tapahtumassa mukana myös Rovaniemeltä maailmalle ponnistanut huippusuosittu Jaakko Laitinen & Väärä Raha. Balkanin mustalaisrytmeistä, venäläisistä romansseista ja vanhasta suomalaisesta iskelmästä syntyvä kaihoisa poljento on villinnyt yleisöä Suomen lisäksi peräti yhdessätoista eri maassa, viimeksi kesällä Italiassa. Yhtye nimittää musiikkiaan Lapland-Balkaniksi ja levyjä on ilmestynyt puolenkymmentä.

Turpeinen palaa bluesiin

Koko yleisön viihdyttäjän leiman saa viikonlopun festivaalissa Timo Turpeinen, joka muistetaan muun muassa pitkästä yhteistyöstään Sonja Lummeen kanssa. Soul ja blues-miehen ura alkoi kuitenkin jo 80-luvulla Bluesshakersin riveissä. Timon paluuta bluesin pariin tukee Rovaniemellä tuore yhtye RootFood.

Alan konkareista muodostuva bändi teki ensimmäisen pitkäsoittonsa "WANTED" jo muutama vuosi sitten (silloin nimellä Highway). Levy on saanut erittäin positiivista palautetta sekä kotimaisissa että ulkomaisissa foorumeissa. RootFoodin materiaalista vastaavat pääasiassa Timo Turpeinen ja kitarististi Jarmo Hynninen. Basson varressa esiintyy bassovirtuoosi Jan-Olof Strandberg. Entiset rovaniemeläiset, rumpali Jartsa Karvonen ja kosketinsoittaja Juhani Vitikka, täydentävät kompin.

17 th Roots´n River Blues-festivaali järjestetään Rovaniemellä tulevana viikonloppuna perjantaina ja lauantaina 2. - 3. lokakuuta.

Korjattu 1.10. kello 9 vuoden blueslevy-palkinnon vuodeksi 2012.