Mobiilimaailma ei vie rakkaan lautapelin paikkaa – "Kyllä kolmekymppisenä jaksaa peli-illoista innostua"

Keräsimme verkkosivuillamme lukijoiden lautapelimuistoja. Lautapelit ovat lähellä sydäntä, sillä niihin liittyy mukavia lapsuusmuistoja ja hauskoja hetkiä kavereiden kanssa. Kommentoijien mielestä lautapelien pelaamista ei tarvitse lopettaa edes aikuisena.

Kotimaa
Eurooppalainen maahanmuuttopeli -lautapeli
Kalle Mäkelä / Yle

Kysyimme verkkosivuillamme, millaisia muistoja lukijoillamme on lautapeleistä ja ovatko lautapelit jo mennyttä elämää.

Kommenteista voi päätellä, että suomalaiset rakastavat edelleen lautapelejä ja niiden seurassa on vietetty hauskoja iltoja lapsena ja myös aikuisiällä.

– Finanssipeliä pelattiin muksuina serkkujen kanssa. Meillä oli oikein finanssi-iltoja, jopa viikonloppuja vierähti pelin saloissa. Keräännyttiin jonkun kotiin, limsaa ja popkornia ja hauskaa oli. Suorastaan välillä kaipaan niitä viattomia aikoja, kommentoi Potslojo.

Juhannuksena monesti kerätään kaveriporukka mökille ja pelataan vaikka koko päivä.

Investigator

– Kova himo päästä taas pelaamaan Mansions of Madnessiä. Juhannuksena monesti kerätään kaveriporukka mökille ja pelataan vaikka koko päivä jos sää vain "suosii". Varsinkin erilaiset kauhu- ja strategiapelit on kuumaa kamaa, kommentoi nimimerkki Investigator.

– Aivan parhaita pelejä lapsuudessa olivat Alias, Pictionary, Muuttuva labyrintti ja tietenkin Afrikan tähti. Siitä oli vielä sellainen korttipeliversio mikä monesti välitunnilla kaivettiin repusta. Nykyisin pelataan Cluedoa, Monopolya, Bohnanzaa, Ubongoa... Kyllä kolmekymppisenä jaksaa peli-illoista innostua, sanoo nimimerkki Leena.

Kekseliäs suunnittelee oman pelinsä

Jotkut ovat vieneet pelikokemuksen aivan uudelle tasolle ja ryhtyneet keksimään pelejä itse.

– Teimme 1980-luvulla omia lautapelejä mm. Asterix ja Maija Mehiläinen. Viimeksi mainittu oli niin suosittu, että piirsimme useita kopioita tästä pelistä, kommentoi nimimerkki Pelintekijä.

– Kannattaisi tutustua myös uusiin lautapeleihin, eikä pelkästään noihin "klassikoihin". Mainituista etenkin Afrikan tähti ja Monopoli kuuluvat ns. nopanheittopeleihin, eivätkä juurikaan innokkaampia lautapeliharrastajia kiinnosta. Uudempia lautapelejä ovat esimerkiksi Agricola, Caverna, Menolippu, Dominion, Dixit, jne, nimimerkki Tomi huomauttaa.

– "Pelaako kukaan enää lautapelejä?" Lautapelit ovat todella suosittuja. Internet on koonnut harrastajat kasaan ja parempien ja mielenkiintoisten pelien löytäminen on helpompaa. Nykyään myös erilaiset digitaaliset versiot lautapeleistä auttavat kasvattamaan pelien suosiota - helpompi kokeilla ja opetella uusia pelejä, kiteyttää nimimerkki Korkeavuorenkatu.