1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvataide

Prosenttitaidetta tehdään jo yleiseen vessaan – video

Suurimmissa kaupungeissa niin sanottu prosenttirahataide voi hyvin. Tämä siitäkin huolimatta, että myös taide ja kulttuurialat kärsivät valtiontalouden leikkauksista. Suurempia satsauksia taiteeseen tehdään yleensä uudisrakentamisen tai mittavien remontointikohteiden yhteydessä.

kuvataide
Tampereen Rantatunnelin meluesteen teoksia.
Tampereen Rantatunnelin meluesteen teoksia.Yle

Useita isoja rakentamiskohteita on parhaillaan käynnissä muun muassa Helsingissä ja Tampereella. Tampereella valmistuu 180 miljoonaa euroa maksava Rantatunneli. Helsinkiin nousee uusia asuinalueita, Kalasatama, Jätkäsaari ja Keski-Pasila.

Näihin kaikkiin rakennusprojekteihin kuuluu olennaisena osana myös taide. Prosenttiperiaatteella taiteen osuus olisi prosentti koko projektin kustannuksista. Usein se on vähemmän, kuten Tampereen Rantatunnelissa, jonka laidoille nousee taidetta muun muassa meluseiniin 440 metrin matkalle, puolen miljoonan euron budjetilla. Ei se ihan prosentti ole, mutta hyvä näinkin.

Rantatunnelin taiteen takana on pitkän linjan taideyrittäjä

Rantatunnelin taidehankkeen puuhanainen on tamperelainen kuvataiteilija ja taideyrittäjä Tuula Lehtinen. Lehtinen on alunperin taidegraafikko, joka perusti reilu 25 vuotta sitten Tampereella edelleen toimivan grafiikan vedostuspaja Himmelblaun. Himmelblaun asiakkaina ovat olleet maan kärkigraafikot Outi Heiskasesta Inari Krohniin.

Nyt Lehtisellä on muut bisnekset mielessä. Hän toimii toimitusjohtajana tamperelaisessa neljän hengen taidekonsultointiyrityksessä nimeltä Frei Zimmer. Lehtisen lisäksi yritys työllistää yhden arkkitehdin ja kaksi markkinointiin erikoistunutta projektituottajaa.

Frei Zimmerin panos kaupunkisuunnitteluun on vaikuttava. Tampereen Rantatunneli, Vuoreksen uusi kaupunginosa, Tampereen rautatieaseman Tullin alue, Lahden Merrasjärven Tähtikylän aluetaidekonsepti, Porvoon Länsirannan taideohjelma, E18-moottoritien yleisilme ja niin edelleen.

Kuvataiteilija Tuula Lehtinen
Kuvataiteilija Tuula LehtinenYle/ Antti Lähteenmäki

Taidemuseon vessasta löytyy Lehtisen prosenttitaideteos

Tapaan Tuula Lehtisen täysremontin kokeneen, vastikään avatun Helsingin taidemuseon HAM:in vessassa. Wc-tiloissa avautuu taiteilijan itsensä kaakeliteos.

Teos koostuu tuhansista paloista mosaiikkikaakelia, jonka kuva-aiheet ovat peräisin valokuvista. Lehtisen poika on mallintanut tietokoneella kuvien sävyt kaakeleiksi. Kyseessä on taidemuseon remontin yhteydessä hankittu prosenttitaideteos.

Yksityiskohta kuvataiteilija Tuula Lehtisen mosaiikkiteoksesta Helsingin taidemuseon wc-tiloissa.
Yksityiskohta kuvataiteilija Tuula Lehtisen mosaiikkiteoksesta Helsingin taidemuseon wc-tiloissa.Yle

– Tämä on Helsingin kaupungin prosenttitaidehankkeita, museon taholta tuli tähän aloite, taiteilija kertoo.

Helsingissä ja esimerkiksi Oulussa kaupunkien taidemuseot pyörittävät aktiivisesti prosenttitaidehankintoja. Helsingissä toiminta vakiintui 1990-luvun alussa. Tampereella käytäntö on toinen, tietää Tuula Lehtinen.

– Tässä on aika iso ero Tampereen ja Helsingin välillä. Tampereella kaupunki toteuttaa kyllä julkisia hankkeita jatkuvasti, mutta siellä ei ole sellaista prosenttiperiaatetta, että olisi aina merkittynä joku tietty summa rakennuskustannuksista taiteelle, Lehtinen sanoo.

Helsingin Kalasatama sai ensimmäisen teoksensa

Uuteen Helsingin Kalasataman rakenteilla olevaan kaupunginosaan on saatu jo alueen ensimmäinen prosenttitaideteos. Se on kuvanveistäjä Timo HeinonVeteen piirretty viiva, kertoo Helsingin taidemuseon arkkitehti Klas Fontell.

Tmo Heino

– Tänne Kalasatamaan ja aika monelle muullekin projektialueelle on tulossa ihan merkittäviä satsauksia. Tämä on nyt ensimmäinen, mutta koska rahaa kerätään näiltä tontin ostajilta, niin tämä projekti tulee jatkumaan kymmeniä vuosia, Fontell muistuttaa.

Helsingin jokaiseen uuteen kaupunginosaan kaupungin prosenttitaidesatsaus on Tampereen Rantatunnelin verran eli noin puoli miljoonaa euroa.

Takaisin 1800-luvulle

Tampereen Rantatunnelin melueste-teoksesta.
Rantatunnelin melueste-teoksesta.Yle

Julkiset taideteokset ovat kulttuuripääomaa pitkälle tulevaisuuteen. Kansalaisille näkyvimpiä ovat veistokset, mutta prosenttitaide voi olla myös paljon muuta. Maalauksia tai kokonaisen uuden kaupunginosan ilme ja idea.

– Tampereella ja Rantatunnelissa kysymys on ehkä sellaisesta työvoitosta. Pääsimme pitkän, sinnikkään yhteydenoton jälkeen sellaiseen tilanteeseen, että pääsimme tekemään taideohjelmaa. Ja saimme porukan innostumaan siitä ja näkemään, että taiteella voi olla jotain merkitystä siinä tieympäristössä. Olemme mukana aika rajussa ympäristössä ja erittäin monimutkaisessa yhteistyökuviossa. Tavallaan tässä testataan kaikkia osaamisen rajoja, Tuula Lehtinen huokaa.

– Taidehan ei ole ollut mitenkään itsestään selvä asia pitkiin aikoihin rakentamisen yhteydessä. Koetamme päästä takaisin1800-luvulle siihen tilanteeseen, että taiteilijat ovat mukana, kun rakennetaan jotain.

Lehtinen suunnittelee laajentavansa toimintaa myös maan rajojen ulkopuolelle. Osaaville tekijöille on tilausta.

Taidetta nousee Rantatunnelin meluesteisiin Tampereella.
Yle
Lue seuraavaksi