Kuusi metriä pyhää sanomaa Vetelistä Utsjoelle

Kuvataiteilija Aimo Vähäkainulla on ollut mielenkiintoinen haaste. Häneltä tilattiin Utsjoen Karigasniemen uuteen kappeliin alttarityö. Korkea työ sisältää muun muassa liikkuvia lintuja ja valossa "solisevaa" vettä. Teos on saatu paikalleen joulukuun alkupuolella.

Kotimaa
Aimo Vähäkainulla on käsissään alttarityön alaosaan kuuluva kastemalja
Kuvataitelija Aimo Vähäkainu alttarityön äärelläRaila Paavola / Yle

Teos syntyi Aimo Vähäkainun työpajassa Vetelissä. Työssä on kolmenväristä metallia – terästä, kuparia ja messinkiä, ja se on nimeltään Armon virta.

Symbolista sisältöä

Alttarityö on vahvasti symbolinen. Yläosa kuvaa taivasta, jolle ilmavirrassa liikkuvat seitsemän lintuhahmoa heittävät varjonsa vapauden merkkeinä.

Alttarityö lappeellaan pöytien päällä
Alttarityö Raila Paavola / Yle

Läpi työn virtaa tunturivirta, teräksinen joki, jota korostetaan valolla. Virta päättyy työn alaosan altaaseen, joka kuvaa kaltiota ja toimii samalla kastealtaana. Lisäyksityiskohtia ovat valaistu tähti, Kristus-reliefi, kirjekäärö ja iso risti orjantappuralla.

– Tällaisessa sakraalitilassa täytyy alttarityössä olla sanomaa, muutoinhan se ei täytä sitä tarkoitusta, mihin se on valmistettu, kertoo Aimo Vähäkainu.

Riekko lentää

Alttarityö on sijoitettu Utsjoen seurakunnan Karigasniemelle uuteen kappeliin. Pohjalaista osaamista on hyödynnetty myös itse rakennuksessa.

Alttarityön maljaosa
Alttarityön maljaosa.Raila Paavola / Yle

Se on ylivieskalaisen arkkitehti Jorma Palorannan suunnittelema ja kuvaa muodoltaan lentoon lähtevää riekkoa. Kokoa sillä on yli 250 neliömetriä, ja se tulee palvelemaan turistien lisäksi seurakuntalaisia.

Työ siirrettiin paikan päälle osina, se pystytettiin 3-4. joulukuuta. Se vastaa siis Utsjoen kirkkoherra Aimo Seppänen toiveeseen, ja on käytössä jo joulumessussa.

Puolitoista vuotta on mennyt kaikkineen.

Kuvataiteilija Aimo Vähäkainu

Mistä kaikki alkoi

– Osallistuin Kemijärvellä Räisälässä pidetyille miesten päiville. Istuin ruokapöydässä kirkkoherra Seppäsen vierellä. Hän kertoi, että seurakunnassa oli suunnitteilla kappelin rakentaminen. Minulla sattui olemaan mukana omia taide-esitteitäni. Siitä prosessi alkoi edetä.

– Puolitoista vuotta on mennyt kaikkineen, mutta välillä tein Istanbuliin Suomen lähetysseuralle alttarityön, kertoo Aimo Vähäkainu.

Aimo Vähäkainu aloitti taiteilijana puunveistolla, mutta on siirtynyt metallitöiden pariin.