Osalta Keuruun varuskunnan rakennuksista puuttuu rakennuslupa – lykkääntyykö vastaanottokeskus?

Keuruun entiseen varuskuntaan on kaavailtu turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta. Kaikilla rakennuksista ei kuitenkaan ole rakennuslupaa. Luvattomuus on peräisin puolustusvoimilta, jotka eivät lupaa tarvinneet.

turvapaikanhakijat
Keuruun kasarmin käytävä.
Keuruun entisissä kasarmeissa toimi kesäkuun loppuun asti turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus.Matti Myller / Yle

Osalla Keuruun vanhan varuskunta-alueen rakennuksista ei ole rakennuslupaa. Valtio voi rakentaa omille mailleen puolustustarkoitukseen ilman rakennuslupaa, ja näin Keuruulla on tehty. Muun muassa kasarmirakennuksilla ei ole voimassa olevaa rakennuslupaa, sillä ne on alun perin rakennettu puolustusvoimien käyttöön.

Luvattomuus saattaa estää tai vaikeuttaa entisen varuskunnan ottamista vastaanottokeskukseksi, sillä pysyvien rakennuslupien käsittely voi kestää vuosia. Rakennuslupa tarvitaan, jotta tiloihin voidaan majoittaa turvapaikanhakijoita.

Varuskunta-alueen omistava Sarakallio Kiinteistöt aikoo pistää tarvittavan rakennuslupahakemuksen vireille. Keuruun kaupungin työsuojelupäällikkö Teemu Pekkanen sanoo, että Keuruun kaupungin puolelta väliaikainen rakennuslupa käsitellään mahdollisimman nopeasti, kunhan yrittäjä toimittaa lupahakemuksen.

– Odotamme hakemusta ja selvittelemme juridista puolta jo valmiiksi. Normaalissa rakennuslupa-asiassa voi mennä vuosia, jos joku tekee valituksen, Pekkanen toteaa.

Maahanmuuttovirasto selvittää, miten rakennusluvan hakeminen vaikuttaa hätämajoituksen perustamisen aikatauluihin.