1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Makeistehtailijat kiittävät veronpoistoa – ”Se menee suoraan kuluttajahintoihin”

Makeisvalmistajat kiittelevät hallituksen esitystä makeisveron poistosta. Suomen toiseksi suurimmasta makeistehtaasta Pandasta vastaava Pasi Flinkman arvioi, että veronpoisto lisää myös investointeja ja työllisyyttä. Terveyshaittoja veronpoisto ei Flinkmanin mukaan lisää.

Kuva: YLE Keski-Suomi

Makeisveron poisto oli osittain yllätys Pasi Flinkmanille, joka vetää Orkla Confectionery & Snacks Finlandin makeistehdasta Pandaa Vaajakoskella Jyväskylässä.

– Tämä on erinomainen uutinen. Olin kyllä odottanut, että makeisverosta luovuttaisiin valtiontukisäännöksiin ja siihen liittyvään problematiikkaan liittyen. Päätös tuli nopeammin kuin mitä on uskaltanut odottaa, kertoo Flinkman.

Päätös tuli nopeammin kuin mitä on uskaltanut odottaa.

Pasi Flinkman

Valtiontukikysymyksissä Flinkman viittaa tuoteryhmiin, jotka ovat kuluttajan kannalta korvikkeita makeisille ja joita verotetaan makeisia kevyemmin. Tällaisia ovat muun muassa keksit ja leivonnaiset.

– Hyvin paljon erityyppisiä tuotteita käytetään mielihyvätuotteina. Tiettyjä ryhmiä verotetaan ja tiettyjä ryhmiä ei veroteta ja silloin vero kohtelee erityyppisiä tuotteita eriarvoisesti, perustelee Flinkman.

Suu makiaksi halvemmalla

Flinkman on taipuvainen uskomaan että veron poisto menee suoraan kuluttajahintoihin.

– Tässä maailmantilanteessa ollaan niin herkkiä, että kuluttajat,viranomaiset, teollisuus ja kaupan porras eli kaikki haluavat olla hyvin tarkkoja siitä, että veron poisto päätyy kuluttajalle saakka.

Pasi Flinkman iloitsee makeisveron poistosta. Kuva: Orkla C & S

Neljä vuotta sitten käyttöön otetusta verosta luopuminen parantaa Flinkmanin mukaan koko alan työllistämismahdollisuuksia.

– Jos tarkastellaan kolmen vuoden jaksolla ennen ja jälkeen verotuksen kiristymisen niin puhutaan noin viiden prosentin vaikutuksesta markkinaan kokonaisuutena. Kyllä vero näkyy selvästi teollisuudessa ja luonnollisesti sen poisto kääntyy myös työllistämiseen ja mahdollisuuksiin työllistää Suomessa, laskee Flinkman.

Veronpoisto parantaa Pandan edellytyksiä myös tuleviin investointeihin, vaikka tällä hetkellä ei olekaan menossa mitään suurta projektia.

– Jatkuvasti arvioimme meidän toimintaa ja kehittämistä. Ollaan osa laajempaa konsernia ja jatkuvasti mietitään mihin niitä investointeja kannattaa tehdä ja tämä kyllä selvästi edesauttaa saamaan lisää investointeja.

Piilosokeri makeistensyöntiä vaarallisempaa

Flinkman ei näe makeisten harvoissa ja tietoisissa nautiskeluhetkissä suuria terveydellisiä riskejä. Sen sijaan piilosokeri huolestuttaa makeistehtailijaa.

– Sitä syödään joka päivä ja se tulee tuotteista, joissa saattaa olla terveyttä edistäviäkin väittämiä. Silloin kuluttaja kuvittelee syövänsä terveellisesti ja saa samalla huomaamattaan sokereita jopa päivittäin.

On olemassa hyviä elintapoja ja huonoja elintapoja.

Pasi Flinkman

– Toki makeisiakaan ei ole tarkoitettu päivittäiseen ja jatkuvaan käyttöön. Mitä tahansa tuotettahan voidaan myös käyttää väärin. Tässä mielessä ei ole olemassa hyviä tuotteita ja huonoja tuotteita, vaan on olemassa hyviä elintapoja ja huonoja elintapoja. Kyse on enemmänkin kokonaisista ruokavalioista kuin yksittäisistä tuotteista, pohtii Pasi Flinkman.

Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab on osa laajempaa Orkla-konsernia. Yritys on muodostettu yhdistämällä Suomen ensimmäinen perunalastuvalmistaja Chips Ab Ahvenanmaalla sekä Suomen toiseksi suurin makeisvalmistaja Oy Panda Ab Vaajakoskella.

Panda-makeisten ja Taffel-snacksien lisäksi Orkla tuottaa myös Oolannin-pakasteita ja Kantolan keksejä. Orklan liikevaihto Suomessa on yli 100 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää Suomessa noin 400 henkeä.