1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Monen tulevan metsänhoitajan harrastukset liittyvät luontoon

Helsingin yliopiston metsätieteiden opiskelijat jalkautuivat tiistaina Juupajoen maastoon. Tehtävänä oli tutkia ja tunnistaa kasveja ja kasvupaikkoja sekä eri metsätyyppejä.

Metsäalan opiskelijat tutustuivat Juupajoen luontoon Hyytiälän metsäasemalla. Kuva: Marko Melto / Yle

Käytännön luonnontuntemus on entistä tärkeämpää metsäalan opiskelijoille. Tietojen kartuttamiseksi Helsingin yliopiston opiskelijoita suuntasi tiistaina Juupajoelle.

Kohteena oli Hyytiälän metsäasema, jossa opiskelijoille järjestetään kenttäjaksoja. Syksyllä opintonsa aloittaneet pääsivät tutkimaan luonnon monimuotoisuutta.

– Tässä vaiheessa tunnen lähinnä peruskasveja, kuten mustikan ja puolukan, Kurikasta kotoisin oleva Jesse Mukkala kertoo.

Vaikka metsässä liikkuminen on tuttua nuorelle miehelle, kasvien nimissä on vielä oppimista.

– Kenttäjaksoilla tämäkin asia korjaantuu, Jesse Mukkala hymähtää.

Tropiikki kiinnostaa

Helsingissä asuva Jimi Merilä kertoo elävänsä metsän keskellä. Geokätköilyn ja pyöräilyn harrastajalle metsä on paikka, jossa tulee liikuttua päivittäin.

– Lähtökohtaisesti en kasvilajeja juuri tunne, mutta täällä Hyytiälässä ollessa tilanne on muuttunut, Jimi Merilä toteaa.

Jimi Merilää kiinnostavat myös trooppiset metsät ja niiden suojelu. Hänen unelmansa on päästä työskentelemään YK:n palveluksessa.

– Sademetsät ovat kuusikkoa kiinnostavampia, Jimi Merilä tunnustaa.

Tuttu maisema

Risto Kiiskinen Hyvinkäältä on niinikään metsäalan ensimmäisen vuoden opiskelija. Nuori mies opiskelee metsien ekologiaa ja käyttöä.

Vielä aamulla Kiiskinen kuunteli johdantoluentoa alan opintoihin. Myöhemmin tiistaina vuorossa oli käytännön luonnontuntemus.

– Tässä on tutustuttu lehtomaiselle kankaalle tyypillisiin kasveihin, kuten sinivuokkoon, Risto Kiiskinen kertoo.

Myös kerrossammal, metsäalveljuuri ja metsäimarre ovat päivän mittaan tulleet Risto Kiiskiselle tutuiksi. Metsässä liikkuminen on hänellekin tuttu harrastus.

– Olin viikonloppuna hirvijahdissa täällä Hyytiälän ympäristössä. Metsä on täällä ihan kaunista, Risto Kiiskinen ihastelee.