1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elokuvateattereilla meneekin hyvin – tänä vuonna katsojaennätys

Suomeen rakennetaan uusia elokuvateattereita ja vanhoja remontoidaan. Esimerkiksi Lappeenrannassa avataan tänään Finnkinon uusi Strand-elokuvakeskus.

kulttuuri
Turun Kinopalatsin elokuvasali.
Pasi Mäenpää / Yle

Elokuvatarjontaa on tullut koteihin entistäkin enemmän erilaisten suoratoistopalveluiden kuten Netflixin tuomana. Voisi kuvitella, että elokuvateatterit ovat hätää kärsimässä.

Näin ei kuitenkaan ole.

Tänä vuonna kävijämäärät tulevat nähtävästi olemaan suurempia kuin kertaakaan sitten 1980-luvun alun.

Tero Koistinen

– Itse asiassa elokuvateattereilla menee paremmin kuin todella pitkään aikaan. Tänä vuonna kävijämäärät tulevat nähtävästi olemaan suurempia kuin kertaakaan sitten 1980-luvun alun, kun VHS-videokasetit tulivat, elokuva-alaa edustavan Suomen filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen sanoo

Edellinen katsojaennätys tehtiin vuonna 2012, jolloin elokuvissa kävi 8,5 miljoonaa katsojaa. Koistinen uskoo, että tänä vuonna tuo raja ylittyy.

Uusia elokuvateattereita avataan

Suomeen avataan myös uusia elokuvateattereita.

– Elokuvateattereita on avattu viimeksi esimerkiksi Rovaniemellä ja Varkaudessa, Tero Koistinen sanoo.

Tänään myös Lappeenrannan keskustassa IsoKristiina-kauppakeskuksessa avautuu Finnkinon uusi neljän salin Stand-elokuvakeskus.

Elokuvateatteribuumin takana on kaksi syytä.

– Salaisuutena on kiinnostavat elokuvat ja sitten nämä uudet ja uudistetut teatterit kaikkine uusine palveluineen, Filmikamarin toimitusjohtaja Timo Koistinen sanoo.

Vanhoillakin saleilla mahdollisuus

Finnkinon Strand-elokuvakeskuksen avaamisen jälkeen Lappeenrannassa on kuusi elokuvasalia. Monen mielestä tämä on liikaa 72 000 ihmisen kaupungille.

Koistisen mukaan uudet salit kuitenkin lisäävät huomattavasti katsojamäärää. Kilpailua ei siis välttämättä käydä entisestä katsojamäärästä vaan suuremmasta.

Koistinen ei sulje pois, että kaikille kuudelle riittää katsojia.

– Rinnakkaiselo on mahdollista, mutta kaikki riippuu sitä, mitä asiakkaat haluaa ja minkälaiset kulurakenteet kullakin on.

Lue seuraavaksi