1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Mielipiteiden vaihtoviikot

Hallituskauden ensimmäinen budjettikeskustelu eduskunnassa panee epäilemään, että ennen istuntoa hallitus ja oppositio olivat tampuurin puolella vaihtaneet puheita keskenään, Pekka Ervasti kirjoittaa.

politiikka
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Tymäkkä sitaatti friskaa poliittista puhetta aina kummasti. Niinpä valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) lainasikin omassa budjetin esittelypuheenvuorossaan edellisen hallituksen valtiovarainministeriä Antti Rinnettä (sd.).

”Tämän maan johdon — meidän kaikkien — täytyy luoda ympärillemme tulevaisuudenuskoa. Ymmärrän, että oppositio tulee omissa puheenvuoroissaan kertomaan, että se on mahdollisesti joistain asioista hallituksen kanssa eri mieltä. Se on ihan okei. Sen sijaan se ei ole, että pelkästään voivottelee ja maalailee synkkiä kuvia ongelmistamme. Toivon, että ongelmista jauhamisen sijaan keskitytään ratkaisemaan niitä.”

Näin nykyiselle oppositiojohtajalle pakkosyötettiin samaa sanomaa, jota hän oli hallituksen aitiosta pakkosyöttänyt edelliselle oppositiolle.

Tällä tavalla käy aina vaalikauden alussa. Hallitukseen noussut edellisen kauden oppositio ja oppositioon suistettu edellisen kauden hallituspuolue ovat ikään kuin vaihtaneet puhepapereita keskenään. Hiukan mielikuvituksetonta, mutta kätevää. Ruutia ei tarvitse joka vaalikausi keksiä uudestaan.

Samaa kierrätysmenelmää käyttää tietysti myös oppositio. Demarien ryhmyri Antti Lindtman muistutti pääministeri Juha Sipilää (kesk.) siitä, kuinka tämä vielä vaalien alla lupasi, että köyhän eurosta ei pidä ottaa senttiäkään. Tavallaan Sipilä on kyllä lupauksensa pitänyt, sillä nyt hallitus nappaa pienituloisilta, työttömiltä, lapsiperheiltä, opiskelijoilta ja eläkeläisiltä useammankin sentin.

Edustajatoverit epäilivät jonkun pistäneen Zyskowiczin aamupuuroon tuplaprozacit, sillä tämä dominoi suvereenisti välihuutelusceneä. Osansa saivat omat ja vieraat

Muitakin auktoriteetteja budjettikeskustelussa siteerattiin. Varsinkin vasemmiston guruksi nousi yhdysvaltalainen ekonomisti Joseph Stiglitz, joka hiljakkoin piipahti Suomessa kauhistelemassa hallituksen kuolettavaa leikkauslinjaa.

Pääministeri Sipilä pääsi kuitenkin vetämään suoraan vastapalloon ilmoittamalla, ettei hän mielellään ottaisi neuvoja mieheltä, joka vuonna 2008 opasti taloudenpidossa Kreikan hallitusta.

Kun reaalimaailman auktoriteetit loppuvat, lisää siteerattavia löytyy mielikuvitusmaailmasta. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäen yöpöydällä on Marxin teosten lisäksi myös pino Harry Pottereita. "Hallituksen Tylypahkan velhokoulussa hallitaan silmänkääntötemput", oppositiojohtaja julisti ja sai ryöpyn närkästynyttä välihuutelua kokoomuksen Ben Zyskowiczin suunnalla.

Edustajatoverit epäilivätkin jonkun pistäneen Zyskowiczin aamupuuroon tuplaprozacit, sillä tämä dominoi suvereenisti välihuutelusceneä. Osansa saivat omat ja vieraat. "Ei paha", Zyskowicz kannusti perussuomalaisten Toimi Kankaanniemeä, jonka puhetta muutoin pidettiin kouluesimerkkinä pohjoiskorealaisesta johtajaylistyksestä.

Suomalainen kansantarusto on myös ehtymätön viisauksien lähde budjettikeskusteluun valmistautuvalle kansanedustajalle. Kun hätä on suurin, hölmöläistarinat ovat lähinnä. Rinne vertasi hallituksen leikkauksia valon kantamiseen ämpärillä ikkunattomaan tupaan, kun taas Eero Heinäluoma (sd.) puhui hölmöläisten peitonjatkamisesta.

Kansanperinteeseen kuuluvat myös sukkelat arvoitukset. Kun oppositio auliisti kiitteli Suomen kätilöitä hallituksen pään kääntämisestä sunnuntai- ja ylityölisien leikkauksissa, Zyskowicz - kukapas muu - arvuutteli kovaan ääneen, montako kätilöä tarvitaan vaihtamaan sähkölamppu. Tällä kertaa Käpylän Pallo -fani Arhinmäki ryntäsi vastapalloon: "Ei ole väliä, kuinka monta kätilöä tarvitaan, pääasia, että hallituksen lamppu syttyy".

Poikkeuksellisesti myös puhemies Maria Lohela (ps.) otti osaa keskusteluun. Hän kehotti keskenään pulisevia kansanedustajia käymään syvällisemmät keskustelut istuntosalin ulkopuolella. Istuntosali ei todellakaan ole sellaisten paikka.

Juttua korjattu 29.9. klo 17.20 Arhinmäki on Käpylän Pallon fani, ei HJK-fani, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on politiikan erikoistoimittaja

Lue seuraavaksi