Lakutehtailija iloitsee veropäätöksestä – "odotin, että olisi tulossa lisää veroja"

Kouvolan Lakritsin toimitusjohtajalle makeisveron poistuminen oli iloinen yllätys. Nykyinen verotuskäytäntö on aiheuttanut tehtaalla runsaasti lisää töitä.

Kotimaa
Kouvolan Lakritsi valmistaa 600 000 kiloa lakritsia vuodessa
Kouvolan Lakritsi valmistaa 600 000 kiloa lakritsia vuodessa.Kouvolan Lakritsi

Kouvolan Lakritsin toimitusjohtaja Timo Nisula on iloinen makeisveron poistumisesta vuoden 2017 alussa. Päätöksen veron poistumisesta teki hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta.

– En olisi oikeasti uskonut, että näin tulee tapahtumaan. Odotin vuodenvaihteessa jopa lisää veroja. Päätös on kuitenkin järkevä, sillä nykyinen vero on ollut kallis ja vaikeasti valvottava, toteaa Timo Nisula.

Makeisvero perustuu elintarvikkeen painoon. Karkin ja jäätelön osalta vero on nyt 95 senttiä kiloa kohti. Kun tuotteen hinta alenee, myös arvonlisävero laskee hiukan. Esimerkiksi suklaalevyn hinta on laskemassa noin 20 sentillä.

Virvoitusjuomien vero säilytetään, mutta verotettavia tuotteita tarkistetaan.

Kouvolassa lakritsia valmistetaan noin 600 000 kiloa vuodessa. Timo Nisulan mukaan veropäätös helpottaa käytännön työtä tehtaalla. Vientiin meneviä kiloja ja hävikkejä on jouduttu laskemaan ja dokumentoimaan hyvinkin tarkkaan. Työaikaa tähän on mennyt monta tuntia kuukaudessa.

– Alunperin olisi ollut valtavan paljon helpompaa, jos tämä olisi toteutettu arvonlisäverona. Siitä ei olisi koitunut lisätöitä, sanoo Nisula.

Hallitus peruu makeisveron EU-komission kanssa käytyjen keskustelujen takia. Komission mukaan Suomen makeisvero on epätasa-arvoinen. Verotus suosii kotimaisia makeisia, sillä samankaltaisilta ulkomaisilta tuotteilta peritään lisäksi tulli.