Hyppää sisältöön

Kakkosen taidelasikokelma on nyt maailman ykkösiä

Joensuulaisen liikemiehen Kyösti Kakkosen suomalaisen taidelasin ja keramiikan kokoelma on nyt kiistatta kansainvälisestikin hyvin merkittävä. Kakkonen on ostanut saksalaisilta keräilijöiltä Gunnel Nymanin ja Timo Sarpanevan taidelasikoelman takaisin Suomeen.

Kyösti Kakkonen Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kyösti Kakkonen on hankkinut harvinaisen taidelasikokoelman saksalaisilta keräilijöiltä takaisin Suomeen.

Joensuulaisen liikemiehen jo ennestään laajat kokoelmat ovat täydentyneet Gunnel Nymanin ja Timo Sarpanevan kokoelmalla, joka sisältää molemmilta muotoilijoilta prototyyppejä ja useita merkkiteoksia.

Kyösti Kakkonen osti taidelasit elokuun alussa Ursula ja Rainer Loschilta Bonnista. Kakkonen kertoo, että kaksikin kansainvälistä huutokauppakamaria oli kiinnostunut kokoelmasta, mutta saksalaiset keräilijät olivat toista mieltä.

– Loschit olivat keränneet kokoelmaa 35 vuotta. Tapasin heidät keväällä Venetsiassa. Silloin he ottivat puheeksi, että kokoelman kotipaikka kuuluisi olla Suomessa.

Kakkonen kertoo tehneensä sijoituksen suomalaiseen muotoiluun ja pelastusoperaation. Kokoelma sisältää suomalaisen kultakauden teoksia. Mukana on harvinaisuuksia.

– Esimerkiksi Elisabeth-malja, joita on tehty kaikkiaan vain viisi, Kakkonen kertoo.

Uusimman sijoituksen jälkeen Collection Kakkonen on yksi kansainvälisesti merkittävimmistä taidelasin ja keramiikan kokoelmista. Teoksia on tällä hetkellä näytteillä Suomen Lasimuseossa Riihimäellä, Arabian museossa Helsingissä sekä amerikkalaisessa Arts and Design -museossa.

Lokakuun 30. päivä avautuu Tapio Wirkkalan näyttely Espanjassa.