Antennitelevision taajuusmuutokset etenevät Pohjois-Suomessa

Antenni-tv-verkon C-kanavanipun rinnakkaislähetykset ovat päättyneet muun muassa Kuusamon Rukan päälähetinasemalla tiistaina 29. syyskuuta. Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta.

Elisa Kaapeli-TV -kanavapaikat
Tv-antenni
Antenni-tv-verkon C-kanavanipun rinnakkaislähetykset ovat päättyneet muun muassa Kuusamon Rukan päälähetinasemalla tiistaina 29. syyskuuta. Yle

Antenni-tv-verkon lähetystaajuuksien muutostyöt etenevät Pohjois-Suomessa. Antenni-tv-verkon C-kanavanipun rinnakkaislähetykset ovat päättyneet muun muassa Kuusamon Rukan päälähetinasemalla tiistaina 29. syyskuuta.

Muutostyöt eivät koske kaapeli-, satelliitti- ja iptv-kotitalouksia.

C-kanavanipun vanhan lähetystaajuuden poistuessa käytöstä ja kahden viikon pituisten rinnakkaislähetyksen päätyttyä tv-katsojien pitää hakea C-kanavanipun kanavat uudelleen. C-kanavanipun uusi lähetystaajuus on 530 MHz eli kanava 28.

Rukan tv-asemalta lähetettävät tv-kanavat, joita muutos koskee ovat FOX, Hero, Nelonen Pro 1 ja Nelonen Pro2.

Antennijärjestelmiin tehtävä muutoksia

Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta.

Yhteisantennikiinteistöissä, joissa ei ole vielä tehty taajuusmuutoksen edellyttämiä antennijärjestelmän muutoksia, C-kanavanipun kanavat eivät näy tiistain 29. syyskuuta jälkeen. Näissä tilanteissa yhteisantennikiinteistöstä vastaavien isännöitsijöiden tulee olla yhteydessä antenniurakoitsijaan, Digitasta kerrotaan.

Rivi-, pari- ja kerrostaloissa taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Omakotitaloissa helpompaa

Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista, että antennijärjestelmään täytyy tehdä muutoksia.

Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella.

Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan pitää vain käynnistää kanavahaku.

Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät www.taajuusmuutos.fi (siirryt toiseen palveluun) tai laitteen käyttöoppaasta.

Valtioneuvoston päätös

Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu.

Muutokset toteutetaan vaiheittain vuosien 2015-2016 aikana. Muutokset on aloitettu Pohjois-Suomen tv-asemilta heinäkuussa 2015.

Viestintävirasto toimii taajuusmuutosviestinnän koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla.

Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistä koskevasta viestinnästä vastaa tv-lähetysverkkoa operoiva Digita.

Lähteet: Digita