Presidentti Niinistö: Toivon, että YK:n seuraava pääsihteeri on nainen

Syyrian kriisiin pitää presidentti Sauli Niinistön mukaan löytää poliittinen ratkaisu YK:n turvallisuusneuvoston ja alueen maiden yhteistyöllä.

Ulkomaat
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti Suomen puheenvuoron YK:n yleiskokouksessa tiistaina 29. syyskuuta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti Suomen puheenvuoron YK:n yleiskokouksessa. Syyrian ja Ukrainan kriisit, humanitaarinen katastrofi ja Euroopan pakolaisvirta nousivat keskeisinä esille presidentin puheessa.

Presidentti Niinistö sanoi, että sotien ja konfliktien seurauksena maailmassa on nyt 60 miljoonaa pakolaista, enemmän kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen.

Kovimman taakan pakolaisista kantavat lähimaat, mutta pakolaiskriisi aiheuttaa Niinistön mukaan vakavaa poliittista jännitystä Euroopassa. – Auttamatta jättäminen ei kuitenkaan ole meille vaihtoehto, sanoi presidentti Niinistö.

Hänen mielestään on kuitenkin löydettävä tehokkaampia ja kestävämpiä tapoja avun tarpeessa olevien auttamiseen. Syyrian ja muiden konfliktien ratkaisu on Niinistön mukaan oleellista kestävän ratkaisun löytämiseksi.

Syyrian kriisiin pitää presidentti Niinistön mukaan löytää poliittinen ratkaisuYK:n turvallisuusneuvoston ja alueen maiden yhteistyöllä. Niinistö vakuutti, että Suomi on sitoutunut toimintaan kauhistuttavaan terroriin syyllistynytttä ääri-islamistista Isisiä vastaan.

Ukrainan konfliktiin Niinistö toivoi ratkaisua Minskin sopimuksen pohjalta. Kaikki laittomat toimet, kuten Krimin liittäminen Venäjään, pitää jättää hyväksymättä.

Tukea YK:lle ja naisehdokkaalle

Presidentti Niinistö sanoi Suomen olevan väkilukuun nähden Euroopan toiseksi merkittävin maa YK:n rauhanturvaoperaatioissa. Presidentti lupasi Suomen lisäävän panostaan rauhanturvatoiminnassa.

YK:n nykyisen pääsihteerin Ban Ki-moonin toinen viisivuotinen virkakausi päättyy vuoden 2016 lopussa, ja tähän liittyen presidentti Niinistö teki mielenkiintoisen aloitteen.

Niinistön mielestä YK:n pääsihteerin tehtävä on maailman mahdottomin virka. Siinä tarvitaan vahvaa poliittista johtajuutta, erityisesti silloin kun kansainvälinen yhteisö ei kykene löytämään yhteistä näkemystä.

Presidentti Niinistö antoi Suomen tuen pyrkimykselle lisätä läpinäkyvyyttä ja syrjimättömyyttä seuraavan pääsihteerin valinnassa. - Suomi odottaa näkevänsä monia erinomaisia naisehdokkaita pääsihteerin tehtävään, sanoi Niinistö. Hänen mielestään on korkea aika sille että ihmiskunnan toinen puoli ottaa vastaan tämän haasteen.