25 vuotta Saksojen yhdistymisestä – itä on yhä länttä köyhempi ja väki on vähentynyt

Saksassa juhlitaan lauantaina itä- ja länsipuolikkaan neljännesvuosisataista liittoa. Itäisissä osavaltioissa juhlijoilta on vähemmän ja he ovat iäkkäämpiä kuin yhdistymisen aikaan.

Ulkomaat
Pätkä Berliinin muuria, jota peittävät graffitit ja köynnökset. Taistalla paikallisjuna ylittää siltaa.
Pätkä muuria Liesenstrassella Berliinissä muistuttaa ajasta, jolloin Saksat olivat kaksi tarkoin erotettua valtiota. Wolfgang Kumm / EPA

Itäisen Saksan väkiluvusta on kadonnut kaksi miljoonaa asukasta sitten Saksojen yhdistymisen. Alue on myös taloudeltaan edelleen paljon heikompi kuin Saksan läntinen puolikas.

Saksan tilastokeskuksen 25 Jahre Deutsche Einheit (siirryt toiseen palveluun) -julkaisun mukaan itäisten osavaltioiden asukasmäärä oli vuonna 1991 noin 15,5 miljoonaa. Vuonna 2013 väkiluku oli kaksi miljoonaa pienempi. Ihmisiä oli kaikonnut työpaikkojen perässä, ja myös syntyvyys on idässä länttä vähäisempää.

Muuttoliikettä on ollut myös lännestä itään, mutta itä on ollut selvä häviäjä: 3,3 miljoonaa saksalaista on muuttanut pois, 2,1 miljoonaa on tullut tilalle. Parina viime vuonna muuttoliike on kuitenkin miltei pysähtynyt. Viime vuonna lähtijöitä oli ennätyksellisen vähän, vain 3 300.

Palvelusektori pyörittää itää, teollisuus länttä

Idän väestö on ikääntynyt nopeammin kuin lännen. Lähes kaksi kolmannesta on nyt yli 40-vuotiaita. Vuonna 1991 heidän osuutensa oli alle puolet.

Vaikka nelikymppisten ja sitä vanhempien on Saksassa kokonaisuudessaankin nyt yli puolet, lännessä väestöä nuorentaa ulkomailta tullut muuttoliike.

Taloudelliset erot ovat tasoittuneet 1990-luvusta, mutta bruttokansantuote kansalaista kohden oli idässä vuonna 2013 silti kolmanneksen pienempi kuin vauraassa lännessä. Miltei 12 prosentin työttömyysluku oli miltei kaksinkertainen. Taloutensa itä perustaa lähes kokonaan palvelusektorille, kun lännessä jyllää teollisuus.