Evira riisikakkujen arseenista: Ei todellakaan ole aihetta paniikkiin

Suomessa ei aiota muuttaa riisinsyönnin suosituksia. Ruotsin elintarvikevirasto on ohjeistanut, ettei alle 6-vuotiaiden pitäisi syödä riisikakkuja lainkaan niiden sisältämän arseenin vuoksi. Eviran mukaan riisikakkuja ja muita riisituotteita voi syödä osana monipuolista ruokavaliota.

terveys
Riisikakkuja
Derrick Frilund / Yle

Ruotsin elintarvikevirasto Livsmedelverket suosittelee, ettei riisikakkuja annettaisi alle 6-vuotiaille lapsille. Syynä on riski saada liikaa syöpävaarallista arseenia. Myös joissakin muissa riisituotteissa on ruotsalaisviraston tutkimusten (siirryt toiseen palveluun) mukaan arseenia runsaasti.

Uudet ruotsalaissuositukset on käyty läpi Elintarviketurvallisuuvirasto Evirassa. Eviran tuoteturvallisuusyksikön asiantuntija Arja Lyytikäisen mukaan Suomessa suosituksia ei aiota muuttaa.

– Katsomme, että meidän ohjeemme koskien riisin käyttöä ovat edelleen ajantasaiset.

Riisikakkujen syönnistä Suomessa ei ole erikseen ohjeita eikä niitä ole näillä näkymin tulossa.

– Riisikakkujen käyttö katsotaan Suomessa vähäiseksi. Olemassa olevien ruuankäyttötietojen mukaan suomalaiset lapset eivät syö riisikakkuja kovinkaan paljon tai erityisen usein. Niistä ei tarvitse antaa erityistä ohjeistusta, Arja Lyytikäinen sanoo.

Suomessa on aiemmin annettu ohjeistus riisijuoman käytöstä. Sitä ei arseenipitoisuuden vuoksi pitäisi käyttää alle 6-vuotiaiden ainoana ruokajuomana, vaan sen rinnalla olisi käytettävä muitakin juomia. Yleisesti riisituotteita on suomalaissuositusten mukaan turvallista käyttää monipuolisen ja vaihtelevan ruokavalion osana, kunhan määrät ovat kohtuullisia.

"Maailmassa on ruokakulttuureja, jotka lähestulkoon perustuvat riisiin"

Vaikka riisikakkuja ja muita riisiruokia olisi syönyt paljonkin, Lyytikäisen mukaan arseeniuutisista ei kannata hätääntyä.

– Ei todellakaan ole aihetta paniikkiin. Meillä on maailmassa ruokakulttuureita, jotka lähestulkoon perustuvat riisiin, ja riisin käyttö on huomattavasti runsaampaa kuin Suomessa, Arja Lyytikäinen toteaa.

Eviran lisäksi Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteerinä työskentelevä Arja Lyytikäinen painottaa, että monipuolinen syöminen lisää turvallisuutta riisin lisäksi kaiken muunkin ruuan kohdalla.

– Monipuolisuus ja vaihtelevuus ovat ruokavaliossa aina turvallisuutta ja myös parantavat välttämättömien ravintoaineiden saantia.