Presidentti Niinistö arvostelee tiedustelun tasoa Suomessa – "Onneksi meillä on ystäviä"

Tasavallan presidentin mukaan tiedustelu ei ole nyt muiden länsimaiden tasolla. Obaman ja Putinin esiintymistä YK:ssa Niinistö arvioi varovaisen positiivisesti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lehdistötilaisuudessa New Yorkissa tänään tiistaina. Kuva: Yle

Terrorismin vastaiseen huippukokoukseen New Yorkissa tänään tiistaina osallistunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi suomalaisen tiedustelun tason heikoksi.

– Tiedustelun suhteen meidän eväämme eivät ole vertailukelpoisia ehkei minkään länsimaan kanssa enää. Onneksi meillä on ystäviä ja jonkin verran tietoa tulee siitä liikenteestä, joka lähtömaasta lähtee ja kulkee pitkän matkan tänne Suomeen asti, Niinistö sanoi tiedotusvälineille.

Niinistö ei tarkentanut, keitä nämä ystävät ovat.

– Meillä on useita ystäviä.

Suomelle ei pyyntöjä terrorismikokouksessa

Presidentti Niinistön mukaan Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman isännöimässä Isisin ja muiden ääriliikeiden vastaisessa huippukokouksessa ei esitetty Suomelle pyyntöjä erityisistä toimista.

– Ei Isis-kokouksessa tullut konkreettista pyyntöä meille, mutta korostettiin, että olemme kaikki samassa veneessä. Kaikkien osallisuutta tietysti kaivataan.

– EU voisi olla mukana rakentamassa ratkaisua.

Putin ja Obama varoivat toistensa varpaita

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien eilen maanantaina YK:n yleiskokouksessa pitämiä puheita Niinistö arvioi varovaisen myönteisesti.

– Kumpikin varoi astumasta kovin lujaa toistensa varpaille.

– Putinin Venäjän lehdistölle antamat lausunnot ovat olleet enemmän positiivisen yhteistyön puolella. Olen vähän yllättynyt siitä positiivisuudesta, jota Putin Venäjän lehdistössä esittää.