1. yle.fi
  2. Uutiset

Amnesty: Yritykset ovat ostaneet veritimantteja taustoista välittämättä

Järjestö vaatii Keski-Afrikan tasavaltaa takavarikoimaan yritysten varastoimat timantit. Maa on ollut timanttien vientikiellossa vuodesta 2013.

Ulkomaat

Keski-Afrikan tasavallassa toimivat timanttialanyritykset ovat ostaneet miljoonien dollarien arvosta timantteja tutkimatta riittävästi, onko kaupoilla rahoitettu alueella toimivia aseellisia ryhmiä, väittää ihmisoikeusjärjestö Amnesty tuoreessa raportissaan.

Amnestyn mukaan timanttien taustoja ei aktiivisesti tutkita, vaikka kauppiaat ovat tietoisia aseellisten ryhmittymien sekaantumisesta timanttikauppaan.

Raportin mukaan timanttikaupasta ovat hyötyneet konfliktissa osapuolina olevat aseelliset ryhmittymät, jotka ovat syyllistyneet tappamisiin, raiskauksiin, katoamisiin ja laajamittaiseen ryöstelyyn. Ryhmittymät ovat Amnestyn mukaan pitäneet hallussaan kaivoksia ja "verottaneet" tai kiristäneet "suojelurahaa" kaivostyöläisiltä ja timanttikauppiailta, mutta timantteja ostavat vientiyritykset ovat silti käyneet kauppaa konfliktialueilla.

Maa on ollut timanttien vientikiellossa toukokuusta 2013 asti, mutta kieltoa ollaan poistamassa ainakin osittain. Raportin mukaan yritykset ovat louhineet ja varastoineet timantteja maassa jatkuvan konfliktin ja timanttien vientikiellon aikana.

Amnesty vaatii Keski-Afrikan tasavallan hallitusta takavarikoimaan timantit, jolleivät timanttialan vientiyritykset voi todistaa, että aseelliset ryhmittymät eivät ole sekaantuneet timanttikauppaan.

Lue seuraavaksi