Johtavat teollisuusmaat: Pakolaisten auttamiseen 1,7 miljardia

Apua luvataan erityisesti pakolaisjärjestö UNHCR:lle ja Maailman ruokaohjelmalle, jotka ovat YK:n alaisia järjestöjä.

G7-maat päättivät yhdessä eurooppalaisten ja Persianlahden kumppaneidensa kanssa osoittavat 1,7 miljardia euroa pakolaisten auttamiseen. Avustus kohdennetaan YK:n alaisille järjestöille kuten pakolaisjärjestö UNHCR:lle ja Maailman ruokaohjelmalle.

Asiasta kertoi Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sen jälkeen, kun G7-maiden ulkoministerit tapasivat muiden eurooppalaisministerien sekä Kuwaitin, Qatarin, Saudi Arabian ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien edustajien kanssa.

G7-maihin kuuluvat Iso-Britannia, Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani ja Yhdysvallat.

YK on pyrkinyt auttamaan 60:tä miljoonaa kotinsa konfliktien takia jättänyttä. UNHCR:n pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan järjestö on "vararikossa", eivätkä YK:n järjestöt ole pystyneet tarjoamaan edes avun vähimmäistasoa Syyriaa ympäröiviin valtioihin paenneille pakolaisille. Alueen pakolaishuollon tämän vuoden rahoitustapeesta oli tätä ennen saatu kasaan 41 prosenttia. Vajetta jää tämänkin jälkeen lähes miljardi euroa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon järjestää vielä erikseen tapaamisen, jossa tavoitteena on pättää kansainvälisestä vastauksesta Euroopan pakolaiskriisiin.

Maailman ruokaohjelma on humanitaarinen järjestö, joka toimittaa ruoka-apua muun muassa pakolaisille ja kehitysyhteistyöprojekteissa. UNHCR puolestaan on YK:n pakolaisjärjestö, jonka tavoitteena on valvoa pakolaisten oikeuksien toteutumista ja edesauttaa heidän hyvinvointiaan.