Kulttuurien kohtaamispaikkaa tarvitaan juuri nyt, mutta rahoitus on katkolla

Turvapaikanhakijoiden suuren määrän ruuhkauttama Monika ei pysty ottamaan kaikkia tulijoita enää ryhmiinsä esimerkiksi kielen alkeita oppimaan Kajaanissa. Kohtaamispaikan tilat ovat liian pienet, käsiä on liian vähän ja rahoituskin on katkolla vuodenvaihteessa.

Kajaani
Kaksi miestä ja nainen täyttävät papereita pöydän ääressä.
Jarmo Nuotio / Yle

Maahanmuuttajien kohtaamispaikkana Kajaanissa tunnettu Monika on tienhaarassa toimintansa kanssa. Koko Euroopan yllättänyt turvapaikanhakijoiden määrä on Kajaanissakin johtanut siihen, että Monikan väki joutuu jo sanomaan osalle tulijoista ei, sanoo koordinaattori Nina Korkeala.

– Kajaaniin on tullut satoja turvapaikanhakijoita lyhyen ajan sisällä, ja he löytävät tiensä meille yleensä hyvin nopeasti saapumisensa jälkeen. Tilat käyvät liian pieniksi, emmekä pysty enää takaamaan kaikille halukkaille esimerkiksi suomen alkeiden opetusta.

Tilat Kajaanin kaupunginkirjastossa ovat käyneet ahtaiksi jo ennen tätä syksyä, eikä henkilöstön määrässä ole muutosta tapahtunut.

– Kohtauspaikan on tarkoitus toimia olohuoneena kaikille. Näitä tiloja emme kuitenkaan pysty esimerkiksi jakamaan ryhmätiloiksi. Tosin meillä on työssä vain muutama ohjaaja, joten lisäryhmiä ei omin voimin enää paljon perusteta.

Toiveissa lisää neliöitä ja keittiö

Kainuun Nuotan siipien alla toimivan Monikan tilat ovat tällä hetkellä Kajaanin kaupunginkirjastossa. Korkealan mukaan julkinen salaisuus on, että uusia tiloja haetaan.

Jakomahdollisuus takaisi, että esimerkiksi mies- ja naisryhmät voisivat kokoontua samaan aikaan omissa tiloissa, toiminnalle vastapainona olisi olohuone.

Nina Korkeala

– Neliöitä tarvitaan lisää, mutta ennen kaikkea tilojen pitäisi mahdollistaa erilainen toiminta. Jakomahdollisuus takaisi, että esimerkiksi mies- ja naisryhmät voisivat kokoontua samaan aikaan omissa tiloissa, toiminnalle vastapainona olisi olohuone. Yksi iso toive on keittiö.

Toiveita on kartoitettu paitsi Monikassa kokoontuvilta myös Kajaanin maahanmuuttajapalveluiden väeltä ja muilta maahanmuuttajien kanssa Kajaanissa toimivilta.

– Meiltä on toivottu juuri toiminnallisuutta ja ryhmätoimintaa sekä kieleen perehdyttämistä. Omat voimat eivät nyt kaikkeen riitä, joten olemme tarjonneet tilojamme muillekin tahoille, jotka tällaista toimintaa harjoittavat.

Jos Monika ei saa rahaa, työ kaatuu viranomaisille

Monikan rahoitus on täysin Raha-automaattiyhdistyksen varassa. Kaiken lisäksi rahoitus päättyy tämän vuoden lopussa, vaikka juuri nyt toiminnalle on erityisen suuri tarve. Korkealan mukaan uusi rahoitushakemus on kuitenkin jo matkalla. Nyt haetaan kolmivuotista avustusta, joka mahdollistaisi pitkäjänteisemmän yhteistyön rakentamisen muiden toimijoiden kanssa.

Jos meidän rahoituksemme ei jatku, Monikan tekemä työ kaatuu lähinnä viranomaisten tehtäväksi.

Nina Korkeala

– Hakemusta on työstetty yhdessä muun muassa Kajaanin maahanmuuttajapalveluiden kanssa. Yhteistyötä olemme kaupungin kanssa toki aiemminkin tehneet, mutta tänä vuonna yhteistyö on tiivistynyt.

Rahoituksen jatko antaisi mahdollisuuden uusiin tiloihin ja työntekijämäärän lisäämiseen.

– Toimitilat olisivat Kajaanissa, mutta toimintaa haluttaisiin järjestää ainakin Suomussalmella. Nyt ei auta kuin odottaa joulun alla tulevaa päätöstä. Jos meidän rahoituksemme ei jatku, Monikan tekemä työ kaatuu lähinnä viranomaisten tehtäväksi.