Tampereen korkeakoulut etsivät miljoonasäästöjä – henkilöstövähennykset todennäköisiä

Tampereen yliopisto joutuu etsimään säästöjä noin 7,5 miljoonan euron edestä. Teknillisen yliopiston rahoitus voi supistua jopa 10 miljoonalla.

Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Koulutusleikkaukset vievät miljoonia Tampereen korkeakouluilta. Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli arvioi, että Tampereen yliopisto joutuu etsimään säästöjä noin 7,5 miljoonaa euroa.

Hollin mukaan Tampereella asiat ovat paremmin kuin monessa muussa korkeakoulussa, koska yliopisto on jo uudistanut toimintoja ja esimerkiksi keventänyt hallintoa.

– Olemme varautuneet tiukkenevaan talouteen ja keränneet jo vähän puskuria, jota on on mahdollisuus käyttää, Holli sanoo.

– Mutta ei sekään riitä vuosikausiksi. Talous täytyy vain saada kestävälle kantille.

Tampereen yliopiston hallitus kävi läpi mahdollisia säästökohteita tiistaisessa kokouksessaan. Yliopistojen suurimmat kuluerät ovat henkilöstö- ja tilakustannukset. Ne ovat myös ilmeisimpiä säästökohteita.

On mahdollista ja hyvin ilmeistä, että väkeä joudutaan vähentämään. Joko niin, että käytetään luonnollista poistumaa tai muita keinoja.

Kaija Holli

– Yliopisto on jo vähentänyt tiloja aika lailla, mutta ne käydään nyt vielä läpi, Kaija Holli sanoo.

– On mahdollista ja hyvin ilmeistä, että väkeä joudutaan vähentämään. Joko niin, että käytetään luonnollista poistumaa tai muita keinoja.

Kaija Holli muistuttaa, että jos hallitus saa läpi tavoittelemansa viiden prosentin vähennyksen työvoimakustannuksissa, se helpottaa yliopistojenkin säästöpaineita.

– Jos lomarahoja leikataan, sosiaaliturvamaksuja lasketaan ja lomia vähennetään, se vaikuttaa yliopistoihinkin. Ei se koske pelkästään yrityksiä, hän sanoo.

TTY sopeuttaa kolmessa vuodessa

Tampereen teknillisen yliopiston rahoitus voi supistua jopa 10 miljoonaa euroa. Puolet summasta aiheutuu yliopistojen perusrahoituksen pienenemisestä, toinen puolisko Tekesin rahoituksen vähentämisestä.

TTY:n hallitus käsitteli kiristynyttä taloustilannetta viime viikolla. Rehtori Markku Kivikosken mukaan kokouksessa päädyttiin siihen, että ei lähdetä panikoimaan vaan haetaan säästöt kaikessa rauhassa.

– Meillä on talous kunnossa, vahva tase ja kassassa rahaa, hän perustelee.

– Päädyimme sopeuttamaan tilanteen kolmessa vuodessa. Ensi vuonna yritetään kuroa umpeen noin kolme miljoonaa euroa.

Mistä tuo kolme miljoonaa haetaan, selviää Kivikosken mukaan viimeistään alkuvuonna. Käytännössä kuitenkin henkilöstö- ja kiinteistökustannukset ovat tapetilla.

– Kyllähän se tietenkin vakava paikka on, kun kulupuolelta 70 prosenttia tulee henkilöstöstä. Ja kun siihen laitetaan tilat päälle, se on jo yli 80 prosenttia, hän sanoo.

– Eli se, mistä näitä säästöjä voidaan tehdä, on pääasiassa näiltä osilta.