Perunankuoret ja ruuantähteet vauhdittavat pian myös oululaisten autoja

Biokaasua aiotaan jalostaa Oulussa aiempaa puhtaammaksi metaaniksi, joka käy myös autoihin. Nyt biokaasulle etsitään polttoainejakelijaa.

liikenne
Oulun biejätelaitoksen ensimmäinen kuorma tuotiin 6.2.2015
Tuomas Hirvonen / Yle

Oulun Ruskon jätekeskuksen mädätyslaitoksen tuottamaa metaania on tarkoitus jalostaa jatkossa aiempaa puhtaammaksi 98-prosenttiseksi metaaniksi. Nykyisin metaanikaasu on 60-70-prosenttista.

Puhtaampaa kaasua voitaisiin käyttää myös autoissa. Oulun jätehuollon suunnitteluinsinööri Antero Kiljusen mukaan nyt etsitään polttoainejakelijaa myymään biokaasua.

– Tällä hetkellä yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut on kilpailuttamassa Ruskonniityntien ja Louhimotien kulmaukseen polttoaineoperaattoria, joka jakelisi perinteisten polttoaineiden lisäksi myös biokaasua.

Nyt biokaasusta höyryä esimerkiksi puhdistamiseen

Biokaasureaktorit ja varasto Oulun Ruskon jätekeskuksessa
Biokaasureaktorit ja -varasto Oulun Ruskon jätekeskuksessa.Ari-Pekka Sirviö / Yle

Nykyisin jätekeskuksen biokaasua käytetään jätekeskuksen oman lämmityksen lisäksi Parocin eristetehtaalla, Lindströmin pesulassa ja Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Antero Kiljunen kertoo, että teollisuusasiakkaat käyttävät biokaasua höyryn muodostukseen. Sillä pestään esimerkiksi käsipyyherullia ja sairaalaolosuhteissa höyryä käytetään sterilointiin.