1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taide

Kuntataiteilijat tuovat taiteen kuntalaisille

Johanna Juvonen ja Biagio Rosa toimivat kuntataitelijoina Keuruun, Petäjäveden ja Multian alueella. Kuntataiteilijahanke on opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella toteutettu kokonaisuus.

Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Kuntataitelijahankkeen kautta halutaan tuoda kulttuuria näkyväksi kuntalaisille. Yksi hankkeen tärkeimmistä tehtävistä on osallistavuus.

– Itse olemme halunneet lähteä liikkeelle siitä, että taide näkyy kaikille kuntalaisille, jokapäiväisessä elämässä. Sen vuoksi olemme tehneet katukuvaan teoksia, joilla saamme kuntalaisia osallistumaan. Taiteemme on suunnattu kaikille ikäryhmille, Johanna Juvonen kertoo.

Taiteilijoilla on kuntien puolesta annettu kohtuullisen vapaat kädet.

– Näin meidän luovuutta ei ole rajoitettu ja saamme itse miettiä ja päättää, mihin haluaisimme eniten taidetta viedä.

Taiteilijapari kiertää kuntien toimipisteissä. Lisäksi se esiintyy, opettaa, ohjaa ja ideoi sekä toteuttaa taide- ja kulttuuritapahtumia.

Kuntataiteilijuudesta on vuoden varrella kertynyt hyviä kokemuksia, sekä taiteilijoille että taiteen kohteille.

– Olimme käymässä mielenterveyskuntoutujien leirillä Keuruulla. Siellä meinasi tippa tulla linssiin. Meidät otettiin todella hyvin vastaan ja lähtiessä moni tuli sanomaan, että alkavat maalamaan kahvilla jatkossa. Tuli sellainen olo, että on pystynyt antamaan jotain ihmisille, Juvonen kiteyttää.

Kuntataiteilijahankkeen kesto on alustavasti sovittu vuodeksi 2015, mutta tarkoituksena on jatkaa ja laajentaa toimintaa monipuolisemmaksi tulevaisuudessa.

Juvosen ja Rosan lisäksi kuntataiteilijoita Keski-Suomessa on myös Karstulassa.

Kuntataiteilijoita haastatteli Terhi Pirilä-Porvali