Ajoitko supikoiran tai jäniksen päälle? Saatoit tehdä rikoksen

Hämärässä tai pimeällä autoillessa, tielle nopeasti viilettävä eläin on usein hankala havaita. Tien laidoilla näkeekin usein yliajettuja  supikoiria, jäniksiä ja oravia.

Kotimaa
Supikoiran raato tiellä.
Supikoiran raato tiellä.Heikki Haapalainen /Yle

Eläimen tullessa tielle, autoilija yrittää vaistomaisesti väistää sitä. Ylikomisario Jari Strengell Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kuitenkin muistuttaa, että jos autoilija väistää vastaantulevan kaistalle ja törmää toiseen autoon, on väistäjä syyllinen. Näin myös, jos tekee äkkijarrutuksen ja toinen autoilija törmää perään.

Mikäli autoilija törmää eläimeen, hänen on varmistettava, ettei eläin jää kitumaan.

– Autoilijan on ehdottomasti mentävä katsomaan, onko eläin vielä hengissä. Eläimen heitteillejättö on rikos, toteaa Strengell.

– Jos eläin on vielä hengissä ja kituu, se on lopetettava. Kuollut eläin on myös siirrettävä tieltä, ettei siitä ole vaaraa muille liikenteessä kulkijoille.

Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Jos eläin on kuitenkin sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan, eläin on lopetettava tai on huolehdittava siitä, että se lopetetaan. (Eläinsuojelulaki)

Kun autoilija kolaroi isomman eläimen kanssa, siitä on tehtävä ilmoitus viranomaiselle.

– Hirvi, karhu, poro, peura ja susi ovat eläimiä, joista on ilmoitettava poliisille. Ja jos kolaroi koiran kanssa, myös siitä on hyvä ilmoittaa polisille, jotta tieto saadaan omistajalle, kertoo Strengell.

Hirviä tiellä, varoita vastaantulevia

Syksyisin hirviä liikkuu teillä runsaasti kiima-ajan ja talviaitumille siirtymisen takia. Mikäli autoilija havaitsee tien laidassa tai tiellä hirven, siitä on hyvä ilmoittaa muille tiellä liikkujille esimerkiksi valoja väläyttämällä. Viranomaiseen on otettava yhteys, mikäli hirviä liikkuu hirviaidan tien puolella.

– Hirvi vauhkoontuu varsin nopeasti, jos se ei pääse vapaasti kulkemaan, toteaa ylikomisario Jari Strengell Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Hirvestyskausi on alkanut ja jahti saattaa olla meneillään tien läheisyydessä. Hyvä tapa ilmoittaa jahdista on laittaa varoittava merkki tien laitaan.

– Se ei ole pakollista, mutta onneksi monet hirviporukat tekevät näin, toteaa Strengell.