Pikkukaupungin pojasta metallibändin keulakuvaksi – Tomi Joutsen elää unelmaansa

Lohjalainen Tomi Joutsen on toiminut Amorphis-metallibändin laulajana kymmenen vuotta. Komennus yhtyeen keulakuvaksi tuli aikanaan yllätyksenä, mutta valintaansa Joutsen ei ole katunut. Koko ikänsä Lohjalla asunut laulaja kiittää kotikaupunkiaan musiikkiuransa tukemisesta.

Kotimaa
Tomi Joutsen on toiminut Amorphis-yhtyeen keulakuvana kymmenen vuotta.
Tomi Joutsen (etualalla) on toiminut Amorphis-yhtyeen keulakuvana 10 vuotta.Ville Juurikkala

Kun Tomi Joutsen muistelee lapsuuttaan Lohjalla, puheessa vilisevät jalkapallo, jääkiekko, pihaleikit ja järven jäät. Jos pikkukaupungissa kaipasi ihmisivilinää, sitä löytyi lähinnä linja-autoasemalta.

– Nuorena hävetti olla Lohjalta, tämä oli niin junttimainen ja välivaltainen paikka. Nykyään en häpeä yhtään vaan olen ylpeä ja asun täällä mielelläni. Olen myös Lohjan kaupungille todella kiitollinen siitä, että ollaan eri bändien kanssa saatu harjoitustiloja käyttöön jopa ilmaiseksi. En olisi tässä, jos kaupunki ei olisi tarjonnut harjoitustiloja silloin kun oli nuori.

Seurakunnankin treenikämpästä maksuksi riitti esiintyminen kirkon nuorisotapahtumassa kerran vuodessa. Bändiharrastuksen rinnalla myös kesätyöt olivat Joutsenelle tärkeitä. Hän toimi muun muassa leikkikenttäohjaajana.

– Nykyään ei varmasti laitettaisi 14-vuotiasta poikaa yksin vastaamaan paristakymmenestä pikkulapsesta. Tänä päivänä joka paikkaan pitää olla täysi-ikäinen, tutkinto ja työkokemusta. Kesätöillä sain kerättyä rahaa ja ostin rummut. Se oli maailman hienoin juttu.

Nuorisotalolta Pohjois-Amerikan kiertueelle

Tomi Joutsen kouluttautui sittemmin nuorisoalalle ja työskenteli vastaavana ohjaajana nuorisotalo Dixissä Lohjan keskustassa 2000-luvun alussa. Amorphis-niminen metallibändi oli samaan aikaan ollut olemassa jo yli kymmenen vuotta, julkaissut useita levyjä ja kiertänyt maailmaa. Bändin tuotantoa kuunneltiin myös Dixissä.

– Kyllä Amorphis oli minulle tuttu, olin nähnyt useita festivaalikeikkoja ja voi sanoa, että olin fani. Ei minulle kuitenkaan olisi ikinä tullut mieleen hakeutua bändin laulajaksi kun kuulin, että paikka on auki. Eihän täältä Lohjalta minnekään lähdetä, Joutsen naurahtaa.

Eihän täältä Lohjalta minnekään lähdetä

Tomi Joutsen, Amorphis

Toisin kuitenkin kävi. Joutsenen toisen bändin Sinisthran ja Amorphiksen soittajat olivat tuttuja keskenään ja he sattuivat juttelemaan lohjalaislaulajan kyvyistä. Joutsen kutsuttiin Amorphiksen harjoituksiin Nosturiin ja loppu on historiaa.

– Soitettiin neljä-viisi biisiä kimpassa ja kai se hyvin meni kun tässä ollaan. Sitten lähdettiin Pohjois-Amerikan kiertueelle ja se oli minulle iso haaste. En ollut ensinnäkään kovin paljon matkustellut ulkomailla ja me tehtiin 30 puolentoista tunnin keikkaa putkeen miltei ilman välipäiviä. Jännitin ihan hirveästi ja huonostihan se meni. Se on ollut oikeastaan suurin koettelemus koko Amorphis-uran aikana.

Kymmenen vuotta takana, vuosi kerrallaan eteenpäin

Nyt Joutsen on toiminut Amorphiksen nokkamiehenä kymmenen vuotta. Hän on tuonut bändiin mukanaan muun muassa uuden sanoittajan – opiskeluaikaisen tuttavansa Pekka Kainulaisen – sekä aimoannoksen uutta intoa.

– Ehkä bändillä oli meneillään jonkinlainen laskusuhdanne silloin kun minä tulin mukaan. Jotenkin eivät ehkä oikein uskoneet siihen omaan tekemiseensä. Pikkukaupungin pojalla oli kuitenkin niin kova into, että kai se sitten tarttui muihinkin. Toisaalta kun elää unelmaansa niin kyllähän sitä myös pelkää, että se tietty viehätys tästä hommasta katoaa.

Tulevaisuuttaan metallibändin laulaja ei rohkene kovin pitkälle suunnitella.

– En todellakaan osaa sanoa, että mitä teen joskus eläkeikäisenä. Vuosi kerrallaan tässä mennään eteenpäin.