Taantuma näkyy: Monilla aloilla ei tarjolla yhtään työpaikkaa – koulunpenkit täyttyvät alanvaihtajista

Neli-viisikymppinen on koulunpenkillä jo tavallinen näky. Ilmiö on tuttu etenkin terveydenhoitoalalla. Moni perustelee päätöstään sillä, että haluaa tehdä työtä, jolla on merkitystä. Taustalla on usein lomautus tai irtisanominen.

Kotimaa
Emma Taari ja Henrietta Nyman-Huttunen
Emma Taari ja Henrietta Nyman-Huttunen vaihtoivat terveydenhoitoalalle. Taari on insinööri ja Nyman-Huttunen biotekniikan tohtori. Yle Uutisgrafiikka

Monet ammatit katoavat Suomesta kokonaan. Terveydenhoitoala on poikkeus. Suomen suurin ammattikorkeakoulu Metropolia kouluttaa vuosittain satoja sairaanhoitajia. Emma Taari (24) valmistui viime vuonna terveysteknologian insinööriksi, mutta työpaikka meni alta.

– Jos olisin töissä, ei varmaan olisi tullut mieleenkään lähteä taas koulun penkille. Sitten mietin, ettei ole parempaa keinoa työskennellä terveydenhoidon parissa kuin sairaanhoitajana, Taari sanoo.

Ammatinvaihtajat ovat entistä koulutetumpia. Henrietta Nyman-Huttunen (39) on väitellyt tohtoriksi biokemiasta. Sitten loppuivat työt. Nyt Nyman-Huttunen on valmistumassa laboratoriohoitajaksi. Uuden ammatin hankkimista helpotti se, että osan ajasta voi opiskella ansiosidonnaisella päivärahalla.

Vanhin kurssillani taitaa olla viisikymppinen

Henrietta Nyman-Huttunen

– Olen kuitenkin perheellinen ja onneksi mies on töissä. Lapset ovat onneksi nyt jo isompia ja opiskelu onnistuu helpommin, Nyman-Huttunen kertoo.

Ikä ei ole este

Terveydenhoitoalalla edes 40–50-vuoden maaginen ikäraja ei vaikeuta työpaikan saantia. Tohtoriksi väitellyt Henrietta Nyman-Huttunen sai helpotuksia vanhoista opinnoista. Siirtymä työelämästä takaisin kouluun ei kuitenkaan ollut kivuton.

– Alussa se oli hankalaa. Pian totuin kuitenkin siihen, että olin vanhin omassa ryhmässä. Suuri osa kurssillani oli lukiosta tulleita. Mutta vanhempia oppilaita alkoi tulla koko ajan lisää. Nyt vanhin taitaa olla jo viisikymppinen.

Työ- ja elinkeinoministeriön julkaiseman ammattibarometrin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomesta löytyy kokonaisia ammattikuntia, joille ei ole tarjolla työpaikkoja. Ylitarjontaa on sihteereistä, vaattureista, mainosalan ammattilaisista ja toimittajista.

Ei ihme, että sairaanhoitajaopiskelijoiden joukossa on ballerinoja, insinöörejä ja työttömäksi jääneitä uutistoimittajia.

Osaako 18-vuotias päättää, mitä aikoo loppuelämänsä tehdä?

Emma Taari

Työttömäksi jäätyään moni haluaa tehdä elämässään jotakin hyödyllistä. Silloin herää myös kysymys, joutuuko elämän suuret päätökset tekemään liian nuorena.

– En tiedä osaako 18-vuotias päättää, mitä aikoo tulevaisuudessa tehdä, sanoo sairaanhoitajaksi opiskeleva Emma Taari.