Lääkejätti Pfizer oli tuomittu miljoonakorvauksiin Suomessa – hovioikeus pyörsi murusiksi

Kilpaileva yhtiö vaati kolesterolilääkekiistassa Helsingin hovioikeudessa vahingonkorvausten kiristämistä yli 23 miljoonan euroon. Oikeus päätyi vain noin sadasosaan vaaditusta korvaussummasta.

talous

Lääkeyhtiö Pfizerin pitää maksaa Helsingin hovioikeuden keskiviikkoisella päätöksellä 230 000 euron vahingonkorvaukset kilpailijalleen, aasialaiselle Ranbaxylle. Kyseessä on kolesterolilääkkeitä koskeva kiista Suomen markkinoilla. Ranbaxyä oli eri turvaamistoimilla estetty loukkaamasta Pfizerille myönnettyä patenttia.

Patentti kuitenkin katsottiin myöhemmin oikeudessa mitättömäksi. Se oli perusteetta suojannut Pfizerin rahakasta Lipitor-lääkettä noin kahden vuoden päivät.

Lipitor on potenssilääke Viagran ohella Pfizerin kaikkein tunnetuimpia lääkkeitä.

Hovioikeuden tuomio on Pfizerille joka tapauksessa voitto. Käräjäoikeudessa lääkejätti oli määrätty maksamaan yli 16 miljoonan euron vahingonkorvaukset. Hovissa Ranbaxy vaati summan korottamista yli 23 miljoonaan euroon.

Hovioikeuden mukaan Ranbaxyn kilpaileva valmiste Pfizerin kolesterolilääkkeelle Lipitorille ei olisi ehtinyt Suomen markkinoille niin aikaisin kuin Ranbaxy väittää. Hovioikeuden tuomion mukaan Ranbaxy vaati vahingonkorvausta noin kymmeneltä myyntikuukaudelta, joina yhtiö ei muutenkaan olisi vielä tuonut omaa lääkettään markkinoille.

Hovioikeus myös kyseenalaisti, millaisen markkinaosuuden tuote olisi saavuttanut, ja alensi näillä perusteilla huomattavasti vahingonkorvaussummaa.