1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Punainen Risti

Keräysvaroista ei ammenneta SPR:n palkkoja

Osa Nälkäpäiväkeräyksen varoista käytetään turvapaikanhakijoiden ensihuoltoon ennen heidän pääsyään vastaanottokeskukseen.

Punainen Risti
turvapaikanhakija, spr
Laura Valta / Yle

Suomen Punainen Risti avustaa Maahanmuuttovirastoa pakolaisten maahantulossa ja vastaanottotoiminnassa. Valtio maksaa täysimääräisesti nämä kulut SPR:lle.

Kansalaisjärjestön henkilökunnan palkat rahoitetaan ulkopuolisilla avustuksilla kuten esimerkiksiksi eri ministeriöiltä ja Raha-automaattiyhdistys RAY:ltä saaduilla avustuksilla.

Henkilökunnan palkkoja ei makseta keräystuotoista

Lokakuun ajan käynnissä olevasta Nälkäpäiväkeräyksestä maksetaan vain joitain palkkakuluja, selvittää SPR:n talous- ja henkilöstöjohtaja Tapani Väisänen.

– Keräyksestä maksetaan ainoastaan avustustyöntekijöiden palkkakustannukset. Esimerkiksi kun avustustyöntekijä lähtee Haitin projektiin, niin siitä maksetaan hänen palkkakulunsa, mutta ei muita.

Turvapaikanhakijoiden keskuudessa Torniossa työskentelevien SPR:n sosiaali- ja terveyspuolen ammattilaisten palkat tulevat toisaalta.

– Piiri maksaa heidän palkkansa ja veloittaa palkkakulut Maahanmuuttovirastolta.

Kun avustustyöntekijä lähtee Haitin projektiin, niin siitä maksetaan hänen palkkakulunsa, mutta ei muita.

Tapani Väisänen

Nälkäpäivä-keräyksessä on meneillään nyt järjestyksessään 30. vuosi. Tavoitteena on aina kartuttaa sitomattomia varoja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastossa, kertoo Väisänen.

– Niitä voidaan käyttää äkillisiin onnettomuuksiin ja avustustilanteisiin koti- ja ulkomailla. Osittain varoja voidaan käyttää esimerkiksi pakolaisten maahanmuutossa. Näin tehdään, kun on kysymys ensihuoltoon liittyvistä toimenpiteistä eli ennenkuin pakolaiset ovat päässeet vastaanottotoiminnan piiriin.

Auttamiskanavat toimivat moitteetta

SPR on listannut nettisivuillaan kolme tapaa auttaa turvapaikanhakijoita. Ne ovat katastrofirahastoon lahjoittaminen, vapaaehtoiseksi ryhtyminen sekä vaate- ja tavaralahjoitukset. Auttamistapoja on hyödynnetty Väisäsen mukaan erinomaisesti.

– Toimintamme näkökulmasta on positiivista, että kaikki nämä auttamisen kanavat ovat hyvin käytössä.

– Koko maahantulo-operaation aikana SPR on saanut melko paljon vapaaehtoisia mukaan lisää. Uusi haaste meillä on saada kaikki tekemään auttamistyötä pakolaisten vastaanottoasiassa.