1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi tiukentamassa irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkalinjaa

Irakin ja Somalian turvallisuusarviota päivitetään sekä EU-käytäntöjä ja palautusmahdollisuuksia kartoitetaan seuraavan parin viikon sisällä. Maahanmuuttoviraston arvio tiukentuvasta linjasta perustuu muiden EU-maiden päätöksiin. He katsovat laajempia alueita Irakissa ja Somaliassa turvallisiksi.

Kotimaan uutiset
Maahanmuuttoviraston kyltti.
Yle

Maahanmuuttovirasto on päättänyt laittaa toistaiseksi irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkahakemusten päätökset jäihin.

Irakin ja Somalian turvallisuusarviota päivitetään sekä EU-käytäntöjä ja palautusmahdollisuuksia kartoitetaan, kertoo virasto tiedotteessaan. Selvitystyö valmistuu parin viikon sisällä.

Turvapaikkahakemusten ratkaisulinjauksia muutetaan, jos saadut tiedot osoittavat sen tarpeelliseksi.

Maahanmuuttovirasto ennakoi, että ratkaisulinjausta tullaan tiukentamaan. Viraston mukaan arvio tiukentuvasta linjasta perustuu alustaviin tietoihin muiden EU-maiden päätöskäytännöistä.

Maahanmuuttovirasto on linjannut Irakin keskiosat sekä Etelä- ja Keski-Somalian alueiksi, joilta tuleville on tähän saakka myönnetty oleskelulupia kansainvälisen suojelun perusteella pelkästään kotialueen turvallisuustilanteen vuoksi.

Muissa EU-maissa Bagdadista ja sitä ympäröiviltä alueilta samoin kuin Mogadishusta kotoisin olevat hakijat eivät kuitenkaan saa automaattisesti suojelua.

Irakilaisten ja somalialaisten hakemusten päätöksenteko jäädytetään sen takia, että heidän vireillä olevat hakemukset halutaan asettaa samalle viivalle ja ratkaista yhdenvertaisesti mahdollisesti muuttuvan ratkaisulinjauksen mukaisesti. Turvapaikkapäätökset tehdään ratkaisuhetkellä olevan linjauksen mukaan, ei hakemuksen jättöhetken mukaan.

Suomeen on tänä vuonna saapunut tiistaihin mennessä 17 350 turvapaikanhakijaa. Heistä noin 11 900 eli 69 prosenttia on irakilaisia ja noin 1 760 eli 10 prosenttia somalialaisia.

Lue seuraavaksi