Päivä bussissa kaivokselta kansallispuistoon – "Kansanedustajan työssä istumiseen on tottunut"

Kainuulaisilla ja kuusamolaisilla oli keskiviikkona tuhannen taalan paikka saada viestinsä eduskunnan ympäristövaliokunnan kansanedustajien korviin. Valiokunta istui bussissa paikallisten kertoessa ja näyttäessä niin kaivosta kuin kansallispuistoehdokastaankin.

luonto
Ihmisiä, muun muassa Satu Hassi, linja-autossa.
Eduskunnan ympäristövaliokunta istuu Kainuun kierroksellaan.Jarmo Nuotio / Yle

Eduskunnan ympäristövaliokunnan enemmistö sai keskiviikkona rautaisannoksen Kainuuta linja-automatkallaan. Matka alkoi aamupäivällä Kajaanin lentokentältä ja vei Terrafamen kaivokselle Sotkamoon. Sieltä matka jatkui Hossaan Suomussalmelle ja illaksi lentoasemalle Ouluun. Matkaa kertyy lähes 550 kilometriä.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) toteaa, että bussipäivän suunnittelu lähti siitä, että ympäristövaliokunta pääsisi tutustumaan uudeksi kansallispuistoksi ehdolla olevaan Hossaan.

– Hallitusohjelman mukaan uusi kansallispuisto perustetaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Koska päätös Porkkalan ja Hossan välillä tehdään jo ensi vuonna, on hyvä, että valiokunnan jäsenet näkevät ja kokevat, millaisia alueita kansallispuistoehdokkaat ovat.

Osa valiokunnan jäsenistä on jo puolensa kansallispuistoasiassa valinnut, Hassi ei.

– Selkeätä yhtenäistä kantaa ei käsittääkseni ole meillä, mutta ei myöskään asiaa valmistelevassa ympäristöministeriössä, missä asiasta päätetään. Odotan mielenkiinnolla Hossaan tutustumista.

Ensin käydään kuitenkin Terrafamen kaivoksella

Kajaanin lentokentältä bussi kulkee ensin Sotkamoon Terrafamen kaivokselle, joka on ollut Hassin hampaissa jo vuosia sitten.

Koska päätös Porkkalan ja Hossan välillä tehdään jo ensi vuonna, on hyvä että valiokunnan jäsenet näkevät ja kokevat, millaisia alueita kansallispuistoehdokkaat ovat.

Satu Hassi

– Arvostelin Talvivaaraa jo silloin, kun siellä yritettiin jälkikäteen saada uraanin talteenottolupaa, vaikka siitä ei puhuttu mitään alkuperäisessä lupahakemuksessa. Nyt käydään tutustumassa nykyiseen tilanteeseen ja kuulemassa nykyjohtoa.

Se ei vaikuta Hassin kantoihin mitenkään, että kaivosta pyörittää valtion Terrafame.

– Kestävä kaivostoiminta on joka tapauksessa sellaista, että vaikutukset pysyvät sellaisina, että ne pystytään myös siivoamaan. Että jää kaikille hyvä mieli, eikä vain olo, että joku kävi, otti rahat ja jätti sotkut meille.

Jo koekäytössä oleva purkuputki kaivokselta Nuasjärveen ei sinällään juuri Hassia liikauta, hän katsoo sen taakse.

– Olennaista on vesitaseen hallinta, eli että sademäärien vaihtelu ei vaikuttaisi niin kuin se on Sotkamossa tehnyt. Talvivaarassa laskelmia ei tehty alunperin kunnolla, ja nyt ollaan sitten kirjailmellisesti liemessä.

Linja-autossa on tunnelmaa

Bussissa matkustaa yli puolet ympäristövaliokunnan 17 jäsenestä. Hassia ei mietitytä etukäteen se, että kahden ison tutustumiskohteen lisäksi kilometrejä kertyy paljon.

Talvivaarassa laskelmia ei tehty alunperin kunnolla, ja nyt ollaan sitten kirjailmellisesti liemessä.

Satu Hassi

– Totta kai aikaa menee, mutta kansanedustajan työssä istumiseen on tottunut. Vaikka aikataulu on tiukka, aikaa jää varmasti myös pysähtymiseen.

Paikallisia esittelijöitä on mukana vähintäänkin riittävästi. Heti Kajaanissa kansanedustajat saivat seurakseen niin Kainuun liiton kuin Terrafamenkin edustajia, joten matkalla kaivokselle päästään perehtymään jo itse asiaan.