Klemetti Näkkäläjärvi: "Suomi on rasistinen maa, joka suojelee suomalaisuutta ja suomalaista valtiota, ja polkee omaa alkuperäiskansaansa"

Saamelaiskäräjien entinen puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi reagoi vahvasti KHO:n päätökseen hyväksyä 93 uutta henkilöä saamelaisiksi. Ensimmäinen tunne oli kauhu ja järkytys, Näkkäläjärvi kommentoi tuoreeltaan.

Sápmi
Sámi álbmotbeaidoalut 6.2.2015
Vesa Toppari / Yle

Saamelaiskäräjien entinen puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi on järkyttynyt Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä, jolla 93 uutta henkilöä on hyväksytty saamelaisiksi vastoin Saamelaiskäräjien tahtoa.

– Tutustuin KHO:n tiedotteisiin. En tunnistanut päätöksistä ja sen perusteluista saamelaiskulttuuria. Ensimmäinen tunne oli kauhu ja järkytys. Pahimmat pelkoni ovat käyneet toteen, kommentoi Näkkäläjärvi KHO:n tuoretta päätöstä.

– Olen odottanut kauhulla tätä päivää ja toivonut, että KHO muuttaisi aikaisempien päätöstensä linjaa, mutta näin ei tapahtunut.

“Suomi on rasistinen maa”

Näkkäläjärven mielestä saamelaisten oikeuksilla ei ole lain suojaa.

– Suomi on rasistinen maa, joka suojelee suomalaisuutta ja suomalaista valtiota, ja polkee oman alkuperäiskansansa ja vähemmistöjensä ihmisoikeuksia häikäilemättömästi ja törkeästi. Oikeuslaitos heijastaa Suomen moraalista ilmapiiriä. Perustuslain, saamelaiskäräjälain ja kansainvälisten sopimusten piti suojella saamelaisia, mutta toisin kävi, toteaa Näkkäläjärvi.

Näkkäläjärvi uskoo, että KHO:n päätös voi myös ilahduttaa monia.

– Suomi on näyttänyt väkivaltaisesti oman voimansa ja tiedän, että KHO:n päätöksistä iloitaan Lapin kansanedustajien keskuudessa, osassa Lapin mediaa, kuntia ja järjestöissäkin. Virallinen Suomi on tukenut rasismia saamelaisia kohtaan ja mahdollistanut nykyisen tilanteen. Se ei ole kitkenyt rasismia pois suomalaisista ja on valtionjohtoa myöten tukenut sitä, että saamelaisuus ei ole oma kulttuurinsa, jatkaa Näkkäläjärvi.

“Saamelaiset kelpaavat vain resursseiksi”

Näkkäläjärven mielestä saamelaiset kelpaavat vain resursseiksi nyky-Suomessa.

– Saamelaiset ovat matkailun ja viihteen hyödynnettävissä oleva resurssi, josta otetaan piirteitä, stereotypioita ja viihteellisiä pätkiä suuren yleisön ja suomalaisen yhteiskunnan tarpeisiin.

Klemetti Näkkäläjärvi sanoo, että on tragikoomista, että tulevien Turun kirjamessujen keskiössä on saamelainen kulttuuri.

– On surkuhupaisaa, että kohta alkavat Turun kirjamessut, jossa teemana on saamelaisuus. Saamelaisuus saa elää kirjoissa ja taiteena, mutta ei ihmisissä ja heidän arjessaan.

"Ei saa antaa periksi"

Klemetti Näkkäläjärvi haluaa valaa saamelaisiin uskoa uudessa tilanteessa.

– Saamelaiset eivät voi antaa periksi. Tarvitsemme tässä tilanteessa saamelaisten yhteisöllisyyttä ja keskustelua yhteisön sisällä, mitä on tehtävä.