Vantaan tavoite on olla Suomen roskattomin kaupunki – roskapoliisit vahtiin

Vantaa saa syksyllä ryhmän jätepoliiseja, jotka kiertävät neuvomassa jätteen kierrätyksessä. Kotitalouksia neuvotaan muun muassa ruokajätteen vähentämisessä.

Kotimaa
Biojätettä astiassa.
Yle

Vantaan kaupunki ja Vantaan Energia aikovat yhteistyössä tehdä Vantaasta Suomen roskattomimman kaupungin. Roskattomuutta tavoitellaan huolellisella kierrätyksellä ja yleisellä siisteydellä. Vantaalaisia kannustetaan poimimaan roskia kaduilta ja valmistamaan ruoantähteistä uutta ruokaa.

– Tavoitteet tuntuvat erittäin hyviltä. Asukkaiden tuottamassa yhdyskuntajätteessä ruokajäte on se osa, joka olisi hyvä saada kerättyä erilleen ja kompostiin, kertoo jäteasiain hallintoryhmän päällikkö Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskuksesta.

Jotta tieto uudesta toimintamallista tavoittaisi kaupunkilaiset, palkkaa Vantaan Energia syksyn aikana kymmenen roskapoliisia. Heidän tehtäviinsä kuuluu tiedottaminen ja neuvominen. Roskapoliisit jalkautuvat kouluihin ja talonyhtiöihin puhumaan roskattoman Vantaan puolesta.

Varsinainen kampanja alkaa lokakuun alussa, jolloin avataan myös nettisivut, joilla voi antaa oman lupauksensa yhteisen tavoitteen eteen.

Yhdyskuntajätteen kierrätys samalla tasolla kuin ennenkin

Vantaalla otettiin viime syksynä käyttöön Suomen suurin jätevoimala. Vantaan Energian mukaan voimala tuottaa jätteitä polttamalla ympäristöystävällistä uusioenergiaa, ja estää 320 000 tonnia jätettä päätymästä kaatopaikalle.

Kun laitos avattiin, moni epäili, että polttaminen vähentää kiinnostusta kierrättämiseen ja lisää jätteen määrää. Suomen ympäristökeskuksen mukaan jätteen määrä on kuitenkin säilynyt ennallaan.

– Enemmän ehkä vaikutukset ovat olleet asukkaiden häkellystä, miten jätteet lajitellaan, kun astiat ovat muuttuneet. Arvioisin, että jätteen määrään poltolla ei ole ollut vaikutusta, kertoo Myllymaa.