Hallitukselle epäluottamuslause vihreiltä ja vasemmistoliitolta

SDP ehdottaa, että hallituksen kustannuskilpailukykypakettia käsiteltäisiin vielä valiokunnissa. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki intoutui laulamaan eduskunnan täysistunnossa.

politiikka
Hallituksen tiedonanto eduskunnan väistötiloissa.
Markku Ulander / Lehtikuva

Hallitus toi tiedonannon kustannuskilpailukykypaketistaan eduskunnalle tänään keskiviikkona. Opposition vihreät ja vasemmistoliitto antoivat hallitukselle epäluottamuslauseensa. Asiasta äänestetään perjantaina.

Vihreiden mukaan hallituksen toimet palkkojen ja sairauspäivärahan leikkaamiseksi heikentävät ostovoimaa ja työntekijöiden asemaa kohtuuttomasti. Vihreiden mukaan hallitus ei ole pystynyt osoittamaan, että päätös auttaisi Suomen taloutta.

Vasemmistoliiton ryhmäpuheen pitänyt Paavo Arhinmäki arvosteli puheenvuorossaan kahden suurimman hallituspuolueen eli keskustan ja perussuomalaisten puheenjohtajien Juha Sipilän (kesk.) ja Timo Soinin (ps.) mielen muuttumista. Arhinmäki viittasi, että kolme vuotta sitten molemmat vielä vastustivat sairauspoissaolopäivien omavastuuseen puuttumista.

– Tuttua lastenlaulua mukaillen voi sanoa: kas näin heiluu takki ja takki heiluu näin, Arhinmäki lauloi Täti Monika -lastenlaulua.

Puhemies Maria Lohela muistutti myöhemmin Arhinmäkeä puheenvuoron aikarajasta. Arhinmäki totesi vain, että vihreiden Ville Niinistökin sai puhua kahdeksan minuuttia ja jatkoi puhettaan. Aikaraja ryhmäpuheenvuoroille oli seitsemän minuuttia.

– Nyt on laulut laulettu, joutui puhemies Lohela lopulta toteamaan.

– Ei kannata vielä luopua päivätyöstä, kommentoi perussuomalaisten edustaja Sampo Terho Arhinmäen laulua myöhemmin.

Vasemmistoliiton mukaan hallitus kohdistaa leikkaukset epäoikeudenmukaisesti eläkeläisiin, työttömiin, opiskelijoihin, lapsiperheisiin ja sairaisiin.

SDP vaatii valiokuntakäsittelyä

Myös sosiaalidemokraattien ryhmäpuheen pitänyt Lauri Ihalainen painotti puheessaan, että kyseessä on niin merkittävä kokonaisuus ja julkisuuteen on saatu vaikutusarvioita, joiden takia SDP ehdottaa, että valiokunnat vielä arvioisivat hallituksen kustannuskilpailukykypakettia. SDP ehdottaa, että paketti lähetetään työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunta antaisi lausuntonsa.

Ellei näin tehdä, esittää myös SDP hallitukselle epäluottamusta.

– SDP ei voi hyväksyä pakkolakipakettia, Ihalainen linjasi sen olevan ristiriidassa sopimusvapauden kanssa.

Pääministeri Juha Sipilä kiitteli Ihalaista rakentavasta puheenvuorosta.

Pakottava lainsäädäntö kolmeksi vuodeksi

Hallitus kertoi maanantaina korvaavansa sunnuntaityö- ja ylityökorvausten leikkaukset lomarahan osittaisella leikkauksella. Oikeus lomarahaan on ensin muutettava lakisääteiseksi, jotta hallitus pystyy niitä leikkaamaan.

– Työsopimuksella voidaan edelleen sopia lomarahasta tai sen maksamisesta. Jos ei ole sovittu, laki määrää, Sipilä vastasi lyhyesti Antti Rinteen (sd.) kysymykseen.

Pääministeri poistui sitten istunnosta. Hallitus on ehdottanut, että laissa säädettäisiin lomarahaoikeudesta, jonka enimmäismäärä olisi noin 30 prosenttia vähemmän kuin useimmilla aloilla nyt on. Sipilän vastausta voi tulkita niin, että työsopimuksessa voi edelleen määritellä, ettei lomarahaa makseta lainkaan, jos niin on toimittu tähänkin asti.

Hallituksen listalla ovat myös helatorstain ja loppiaisen muuttaminen palkattomiksi vapaapäiviksi sekä sairausloman ensimmäisen päivän muuttaminen palkattomaksi, vuosiloman rajaaminen ja työnantajan sosiaaliturvamaksun alentaminen.

Työehtoihin kohdistuvien pakottavien lakien on tarkoitus olla voimassa kolme vuotta. Asioista voi kuitenkin sopia toisin työsopimuksissa.

Hallitus perustelee, että sen on toimittava, jotta suomalaisten työllisyys saadaan nousuun. Hallituksen tavoitteena on, että työllisyysaste olisi 72 prosenttia.

Hallitus perustelee puuttuvansa sen käsissä oleviin asioihin, sillä työmarkkinajärjestöt eivät päässeet sopuun niin sanotusta yhteiskuntasopimuksesta.