Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan puheenjohtaja: "KHO:n päätökset vaikuttavat saamelaisten itsehallintoon Suomessa"

Eihän se tietenkään hyvä uutinen ole. Tuntuu, ettei KHO:lla ollut minkäänlaista punaista lankaa päätöksenteossa, vaalilautakunnan puheenjohtaja Janne Näkkäläjärvi sanoo.

Sápmi
Janne Näkkäläjärvi
Válgalávdegotti sátnejođiheaddji Janne NäkkäläjärviVesa Toppari/YLE

Korkein hallinto-oikeus tiedotti tänään, että se hyväksyi 93 uutta saamelaista saamelaiskäräjien vaaliluetteloon, saamelaiskäräjien tahtoa vastaan.

Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan puheenjohtajan Janne Näkkäläjärven mielestä tämä on raskas uutinen saamelaisten itsehallinnon kannalta.

– En ole nähnyt yhtäkään päätöstä vielä, että en voi kommentoida sitä, mutta kyllähän se on selvää kun näin paljon on hyväksytty, että kyllä tämä voi ja tulee vaikuttamaan itsehallintoon ja saamelaiskäräjien tulevaisuuteen, Näkkäläjärvi sanoo.

– Eihän tämä tietenkään hyvä uutinen ole. Tuntuu, ettei KHO:lla ollut minkäänlaista punaista lankaa päätöksenteossa, Janne Näkkäläjärvi jatkaa.

Vaalilautakunta käsittelee päätöksiä kokouksessaan tänään

Saamelaiskäräjien vaalilautakunta kokoontuu tänään keskiviikkona ja käsittelee Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiä.

– Meillä on nyt aamupäivällä kokous ja käsittelemme asiaa. Varmasti tämä vaikuttaa siihen, millä lailla käytännössä äänestys tapahtuu. Meidän täytyy nyt kokouksessa tutkia saamelaiskäräjälakia tarkemmin, Janne Näkkäläjärvi sanoo.