1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Kaupunki valmistautuu sähköautojen tuloon – "Varaudumme ensi ryysikseen"

Oulussa laaditaan parhaillaan suunnitelmaa sähköautojen latauspisteiden sijainneista. Viiden vuoden kuluttua vajaan 200 000 asukkaan kaupungissa voisi olla noin 150 latauspistettä.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Oulun kaupunki valmistautuu sähköautojen yleistymiseen laatimalla latauspisteiden yleissuunnitelmaa, jossa tehdään linjauksia sähköautojen latauspisteiden sijainneista. Samalla Oulun seudun asukkailta kysytään kommentteja sähköisiin kulkuvälineisiin liittyen.

– Asia on hyvin ajankohtainen, sillä on ennustettu, että viidessätoista vuodessa autokannasta 30-40 prosenttia voisi olla sähkö- tai hybridiautoja. Iso murros on käsillä, arvioi osastopäällikkö Jani Karjalainen Sito Oy:sta.

Hänen mukaansa vastaavia suunnitelmia on tehty jo esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

– Tässä on käyty kädenvääntöä siitä, kenelle latauspisteiden perustaminen ensisijaisesti kuuluu. Oulun ja varmasti monien muidenkin kaupunkien lähtökohta on se, että yksityinen taho on se, joka niitä lähtee aikanaan rakentamaan. Käytännössä katse kohdistuu energialaitoksiin ja sähköyhtiöihin, Karjalainen sanoo.

Viiden vuoden kuluttua 150 latauspistettä

Silloin kun latauspisteet alkavat yleistyä voimakasta tahtia, kaupungin virkamiehillä on selvät sävelet minne niitä on mahdollista pystyttää. Nyt laadittavalla yleissuunnitelmalla kaupunki haluaa varautua latauspisteiden luvittamista varten.

Silloin kun latauspisteet alkavat yleistyä voimakasta tahtia, kaupungin virkamiehillä on selvät sävelet minne niitä on mahdollista pystyttää.

Jani Karjalainen

– Latauspisteen rakentaminen kadun varteen tai yleisille pysäköintialueille vaatii toimenpideluvan ja kaupunki määrittää valmiiksi paikat, jotka soveltuvat latauspisteen perustamiseen. Silloin kun latauspisteet alkavat yleistyä voimakasta tahtia, kaupungin virkamiehillä on selvät sävelet minne niitä on mahdollista pystyttää, Jani Karjalainen sanoo.

Latauspisteiden sijoittelua pohditaan nyt sähköautojen yleistymisen ensimmäisen vaiheen varalle. Nyt laadittavat suunnitelmat ulottuvat jo lähivuosille, kun sähköautojen yleistymisen arvioidaan todella käynnistyvän.

– Ei koeteta tavoittaa tilannetta 20-30 vuoden päästä, sillä emme voi tarkasti ennustaa, miten sähköautoistuminen yleistyy. Aikajänteenä on nyt noin viisi vuotta eli varaudumme ensi ryysikseen. Ensivaiheessa on puhuttu noin 150 latauspisteestä Oulun kaupungin alueelle, Karjalainen toteaa.

Kyselyssä selvitetään kaupunkilaisten ajatuksia sähköautojen lisäksi myös sähköavusteisista polkupyöristä.