Migrin johtaja tiukentuvasta turvapaikkalinjasta: "En odota levottomuuksia keskuksissa"

Maahanmuuttovirasto laittoi keskiviikkona irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkapäätökset jäihin selvitysten ajaksi. Valtaosa tiistaihin mennessä saapuneesta yli 17 000 turvapaikanhakijasta on irakilaisia.

Kotimaa
Irakista tulleet turvapaikanhakijat Kouvolan Keltakankaan turvapaikanhakijoiden tilapäismajoituksessa, suljetussa ammattiopistossa sunnuntaina 27. syyskuuta.
Irakista tulleet turvapaikanhakijat Kouvolan Keltakankaan turvapaikanhakijoiden tilapäismajoituksessa, suljetussa ammattiopistossa sunnuntaina 27. syyskuuta. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio ei usko tiukentuvan turvapaikkalinjan aiheuttavan levottomuuksia vastaanottokeskuksissa ja hätämajoitustiloissa.

– En odota erityisiä levottomuuksia. Uskon, että he ymmärtävät sen, että hakiessaan turvapaikkaa vastaus voi olla myönteinen tai kielteinen. Jos henkilöillä on ollut varma olettamus luvasta, niin se ei voi perustua mihinkään muuhun kuin omiin unelmiin. Tältä on osin on reilumpaa, että hakijalla on realistinen käsitys mahdollisuuksistaan, sanoo Vuorio.

Maahanmuuttovirasto päätti keskiviikkona jäädyttää irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkapäätökset selvitysten ajaksi.

– Tässä otettiin nyt pieni aikalisä. Olisi epäreilua hakijoiden kannalta, jos tänään joku saisi luvan ja seuraavana päivänä häneltä se evättäisiin, perustelee Vuorio.

Yhä useampi saa kielteisen päätöksen

Jaana Vuorio arvioi Suomen linjan turvallisiksi katsotuista alueista tiukentuvan. Tämä taas lisää kielteisiä turvapaikkapäätöksiä ja kasvattaa mahdollisten käännytysten määrää.

Jaana Vuorio
Jaana VuorioYle

Suomessa on myönnetty osalle irakilaisista ja somalialaisista suojelua pelkän turvallisuustilanteen takia. Muut EU-maat ovat luokitelleet laajempia alueita Irakissa ja Somaliassa turvallisiksi.

– Olemme jo tarkastelleet esimerkiksi Belgian, Hollannin ja Saksan käytäntöjä toissijaisen suojelun myöntämisen osalta eli annetaanko hakijalle turvapaikka automaattisesti, koska hän on tietystä paikasta kotoisin. Olemme huomanneet, että monissa maissa suojelua ei automaattisesti myönnetä tilanteen perusteella, selvittää Vuorio.

Hakijan pitää osoittaa vaino tai epäinhimillinen kohtelu

Suomen linja turvallisiksi katsotuista alueista on perustunut tähän asti hallintotuomioistuinten ratkaisuihin. Kun tämä linja otettiin käyttöön,turvallisuustilanne Bagdadissa ja Mogadishussa oli huonompi, kertoo ylijohtaja Jaana Vuorio.

– Nyt kun tarkastelemme ajantasaisemman tiedon perusteella, niin johtopäätös voi olla erilainen. Bagdadin ja Mogadishun osalta näkemykseni on jo nyt se, että sieltä tulleen pitää osoittaa kokeneensa vainoa tai epäinhimillistä kohtelua, jotta hän saa kansainvälistä suojelua, korostaa Vuorio.

Tiistaihin mennessä Suomeen on saapunut tänä vuonna 17 350 turvapaikanhakijaa. Heistä noin 11 900 irakilaisia ja noin 1 760 somalialaisia. Enemmistö, 70 prosenttia on irakilaisia ja kymmenen prosenttia somalialaisia.