Sotiemme veteraanit vähenevät – kuntoutukset notkahtaneet rajusti

Esimerkiksi ilomantsilaisessa hyvinvointikeskuksessa veteraanikuntoutuksia on tänä vuonna 30 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Muun muassa työssäkäyville tarkoitetut Kela-kuntoutukset paikkaavat tilannetta.

sotaveteraanit
Kuntoutuslauta.
Yle

Sotiemme veteraanien nopea väheneminen näkyy jo kuntoutuslaitoksissa. Esimerkiksi Ilomantsissa toimivassa Toivonlahden hyvinvointikeskuksessa veteraanikuntoutusten määrä laskee tänä vuonna noin 30 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Toivonlahti saa paikattua pienentyvän liikevaihdon vuoden 2016 aikana.

Jan Kontiainen

Henkilöstöä ei kuitenkaan jouduta Ilomantsissa irtisanomaan tai lomauttamaan, koska juuri sovitut uudet Kela-kuntoutukset, joita tarjotaan muun muassa työssäkäyville, paikkaavat tilannetta. – Näyttää siltä, että Toivonlahti saa paikattua pienentyvän liikevaihdon vuoden 2016 aikana. Tässä ei ole syytä lähteä sopeuttamaan tuotantoa sen kummemmin, sanoo toimitusjohtaja Jan Kontiainen.

Toivonlahden keskuksessa työskentelee 45 ihmistä, ja tilanne näyttää vakaalta, vaikka takana on vaikeitakin aikoja.

– Elämme ehkä eri syklissä kuin monet muut toimijat. Meillä on monta asiaa, jotka on ehditty hoitaa ennen tätä muutosta, mikä muun muassa veteraanikuntoutusten osalta on nähtävissä, lisää Kontiainen.

Vaikutusta Vetrean yt-neuvotteluihin

Kuntoutuspalveluja Itä-Suomessa tuottavassa Vetrea Terveydessä sen sijaan on alkanut säästökuuri muun muassa vähentyneiden veteraanikuntoutusten vuoksi. Konserni aikoo vähentää alueella jopa 150 työntekijää. Vetrealla on toimintaa esimerkiksi Joensuussa Niinivaaralla. Suomessa oli sotiemme veteraaneja elossa vuoden 2015 alussa noin 27 000 – heistä sotainvalideja on noin 3 900. Keski-ikä on jo reilusti yli 90 vuotta. Usein veteraanit ovat jo niin sairaita, ettei kuntoutusta voida tehdä.