Päästöhuijausautoja Suomessa jopa yli 50 000

Päästöpeukaloitujen Volkswagen-henkilöautojen määräksi Suomessa selvisi tiistaina 26 215 kappaletta. Luvussa ei kuitenkaan ole Volkswagen-hyötyautojen, Audin ja SEAT:in määriä eikä myöskään Helkama-auton maahantuoman Škodan lukuja. Liikenteen turvallisuusviraston Trafin arvio on, että päästömanipuloituja moottoreita löytyy Suomesta helposti lisää vielä kymmeniä tuhansia. Silloin päästöhuijausautojen määrä ylittää todenäköisesti 50 000.

talous
Volkswagen auto.
Julian Stratensculte / EPA

Liikenteen turvallisuuviraston Trafin kesäkuun lopun tilaston mukaan Suomessa liikkui maanteillä lähes 102 000 dieselillä kulkevaa Volkswagen-henkilöautoa.

Tiistaina selvisi, että niistä päästömanipuloituja Volkswagen-henkilöautoja on 26 215. Lukuun sisältyvät kaikki Volkswagen-henkilöautot, jotka on varustettu tyypin EA 189 dieselmoottorilla.

Volkswagen on kertonut aikaisemmin, että päästölukuja kaunisteleva tietokoneohjelma löytyy noin 11 miljoonasta konsernin valmistamasta dieselautosta. Näistä noin 5 miljoonaa on Volkswagenin henkilöautoja, joista nyt siis tiedetään 26 000 huristelevan Suomessa.

"Kymmeniä tuhansia lisää"

Mutta näiden lisäksi huijausohjelmisto on asennettu 2,1 miljoonaan Audiin, 1,2 miljoonaan Tšekissä tehtyyn Škodaan, noin 700 000 Espanjassa valmistettuun Seatiin sekä 1,8 miljoonaan dieselkäyttöiseen hyötyajoneuvoon, jollaisiksi luetaan muun muassa Volkswagen Caddy.

Se kuinka monta autoa näistä liikkuu Suomessa on yhä epäselvää. VV-Auto Groupin ja Helkama-auton maahantuoman Škodan lukuja odotellaan yhä.

– Määrä tulee kohoamaan huomattavasti jo kerrotusta. Audi, Seat ja Škoda ovat varsin suosittuja merkkejä. Helposti tulee lisää kymmeniä tuhansia, sanoo Liikenteen turvallisuusviraston Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro.

Eli 26 000 Volkswagen-henkilöauton lisäksi voi löytyä jopa 20 000 - 30 000 päästöpuljaus Audia, Seatia, Škodaa ja Volkswagenin hyötyajoneuvoa.

Esimerkiksi diesel-Audeja oli kesäkuun lopussa liikenteessä yli 44 000 kappaletta, Seateja yli 11 000 ja Škodia lähes 43 000.

Dieselautoja on Suomessa liikennekäytössä hieman alle 686 000. Bensiiniautoja on paljon enemmän eli lähes kaksi miljoonaa.