1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tässä nuuskii Suomen ainoa tryffelipossu – katso miten Ryffe haistaa "mustan timantin"

Tarhatun tryffelin satokausi on käynnistymässä Suomessa. Juvalla tryffelien metsästykseen käy tiettävästi Suomen ainoa tryffelipossu Ryffe.

Tryffelisika Ryffe ja kouluttajansa Jouni Kaartinen
Ryffe-neitokainen etsii tammien juurille piilotettuja koulutuskätköjä.

Ryffe-possu säntää innolla kouluttajansa, Jouni Kaartisen perään. Puolivuotias Ryffe sai pestin tryffelisienten etsijäksi, kun edellinen kokelas säntäsi turhan usein muualle kuin tammipuiden juureen.

– Sillä edellinen kyllä etsi hyvin, mutta kun joku muu asia alkoi kiinnostaa, niin sitten juostiin muualle, sanoo tryffelipossuja keväästä saakka kouluttanut Jouni Kaartinen.

Puiden juurille on koulutusmielessä piilotettu pieniä muovikoteloita, joissa sisällä on tryffelisiivuja. Sienen tuoksu houkuttelee nuorta röhkijää.

– Aina kun Ryffe löytää kätkön, annan sille vähän tuoretta pullaa, Kaartinen sanoo.

Kaartilan tilalla on kasvatettu tryffeleitä vuosien ajan, mutta satoa ei ole tilalta vielä tullut. Ryffe kuitenkin opettelee etsintää, sillä jonain vuonna tammien juuret saattavat tuottaa satoa.

Sikatilaa pitävä Jouni Kaartinen näkee, että Ryffe on erittäin leikkisä possu.

– Sen kanssa pitää vähän telmiä ja rapsutella. On kuin koira.

Satokausi käsillä

Tarhatun tryffelin satokausi on käynnistymässä Suomessa. Myös Juvalla toimivan Tryffelikeskuksen omalla koetarhalla odotetaan satoa tänä vuonna.

Aiempina vuosina tarhasta on saatu muutamia yksittäisiä tryffeleitä. Juvalla kasvamassa on sekä kesätryffeli että Musta timantti -lajikkeita.

Juvan tryffelikeskuksen perustamana on Suomessa aloittanut yli 30 tryffelitarhaa.