1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Moskova

Putin sai uuden luvan sotia ulkomailla – Iskut Syyriassa alkoivat heti

Venäjä voi nyt ottaa käyttöön sen kaluston, jonka sen ilmavoimat ovat jo hyvissä ajoin siirtänyt Syyriaan. Ensimmäiset ilmaiskut on jo tehty.

Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

"Syyrian presidentti Bashar al-Assad pyysi meiltä apua", perusteli Venäjän presidenttihallinnon päällikkö päätöstä myöntää lupa käyttää venäläistä ilmasotakalustoa Syyriassa.

Venäjän lain mukaan maan sotavoimia voidaan komentaa toimimaan ulkomailla kahdessa tapauksessa: yhteistyössä YK:n kanssa tai jonkun maan omasta pyynnöstä. Lisäksi presidentin on pyydettävä parlamentin ylähuoneelta, Liittoneuvostolta siihen lupa.

Hyvin nopea päätös

Tänään lupa annettiin hyvin nopeasti ja päätös tehtiin suljettujen ovien takana. Liittoneuvosto äänesti yksimielisesti luvan antamisen puolesta.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että presidentti Vladimir Putin voi antaa käskyn aloittaa sotatoimia Syyriassa.

Presidentinhallinnon päällikön, Sergei Ivanovin mukaan lupa koskee ainoastaan ilmavoimien käyttöä Syyriassa. Hänen mukaansa kysymyksessä ei ole, eikä kysymykseen voi tulla maavoimien käyttöä.

Taistelukoneita on jo Syyriassa

Venäjä ei itse ole vahvistanut, mitä ilmavoimien kalustoa maa on jo vienyt Syyriaan. Erilaiset kansainväliset lähteet kertovat, että siellä olisi neljä Su-30 -hävittäjää, kaksitoista Su-24 -pommittajaa ja samoin kaksitoista Su-25 -rynnäkkökonetta. Joidenkin tietojen mukaan olisi näiden lisäksi äsken lennätetty paikalle kuusi Mig-29 -hävittäjää.

Koska kalustoa on jo paikalla, Venäjä voi halutessaan hyvin nopeasti aloittaa ilmahyökkäyksiä Syyriassa.

Pian iskuista saatujen ensitietojen jälkeen Venäjän puolustusministeriö vahvisti asevoimien iskeneen Isisin joukkoja vastaan Syyrian alueella. Amerikkalaislähteet kertovat saaneensa Venäjältä myös ennakkovaroituksen iskuista.

Venäjä tukee Assadia

Venäjän presidentin edustajan mukaan tehtävänä Syyriassa on taistelu terrorismia vastaan ja maan presidentin aseman turvaaminen.

Syyrian presidentti Bashar al-Assadia pidetään julmana hallitsijana, joka on monien mielestä toimillaan tappanut enemmän syyrialaisia kuin pahamaineinen terrorijärjestö Isis. Tästä syystä mm. Yhdysvallat haluaa Assadin pois vallasta. Venäjä puolestaan tukee Assadia.

Sopivatko Putin ja Obama tästä?

Maanantaina Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapasivat New Yorkissa. Puolitoista tuntia kestäneiden kahdenkeskisten keskustelujen jälkeen ei kumpikaan kertonut, olivatko he sopineet jostakin.

Venäjän päätös osallistumisesta Syyrian sotaan voi olla seuraus siitä, etteivät Putin ja Obama löytäneet yhteisymmärrystä, ja Venäjä siksi päätti valita oman tiensä. Toisaalta voi olla niinkin, että presidentit sopivat, että Venäjä voi taistella haluamallaan tavalla Isisiä vastaan.

Edellisen luvan Putin sai 2014

Tämä on toinen kerta vajaan kahden vuoden aikana, kun Venäjän presidentti on saanut oikeuden lähettää joukkoja taisteluihin ulkomaille. Edellinen kerta oli maaliskuussa 2014. Silloin Liittoneuvosto antoi oikeuden viedä sotavoimaa Ukrainaan.

Venäjä väittää, ettei se koskaan käyttänyt tätä oikeutta. Lupa oli määräaikainen, se loppui 20.6.2015 eikä sitä uusittu. Venäjä tunnetusti ei myönnä, että sen sotilaita osallistuu Ukrainan sotaan.

Moni kyseenalaistaa Venäjän voimaa

Venäjällä keskustelllaan nyt siitä, riittävätkö Venäjän sotilalliset voimavarat todella sotaan Syyriassa. Maan talous on melkoisessa umpikujassa ja sota Ukrainassa on tullut hyvin kalliiksi.

Samoin valtion rahaa on mennyt hyvin paljon valtauksen jälkeisiin toimiin Krimillä.

Päivitetty 30.9. klo 16:10: Venäjä on vahvistanut aloittaneensa iskut