Yrittäjät tyytyväisiä Sipilän uusimmista puheista – Lomarahoja ei tarvitse maksaa kaikille

Pääministeri Juha Sipilä sanoi eduskunnassa, että aloilla, joilla ei noudateta mitään työehtosopimusta, työsopimuksella voidaan sopia lomarahasta tai sen maksamisesta niin kuin tähänkin saakka.

politiikka
Juha Sipilä
Markku Ulander / Lehtikuva

Lomarahaa ei tarvitse jatkossakaan maksaa niissä yrityksissä, joissa se ei ole aiemmin ollut käytössä, toteaa Suomen Yrittäjät.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo tiedotteessa, että hallituksen uusi linjaus "vähentää merkittävästi niitä pulmia, joita pakottavasta lainsäädännöstä olisi seurannut".

Yrittäjäjärjestö on arvostellut sitä, että vielä maanantaina hallitus aikoi ulottaa lomarahan lailla niihinkin työsuhteisiin, joissa sitä ei ole tällä hetkellä.

Järjestö laski, että muutoksesta olisi tullut noin 235 miljoonan euron lisäkustannukset niille yrityksille, jotka ovat työehtosopimusten noudattamisvelvollisuuden ulkopuolella.

Tähän asti lomarahasta on sovittu alakohtaisilla työehtosopimuksilla, mutta hallitus päätti maanantaina, että sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaukset perutaan ja sen sijaan työntekijöille säädetään lakisääteinen lomarahaoikeus. Enimmäismäärä olisi noin 30 prosenttia vähemmän kuin useimmilla aloilla nyt on.

Sipilä sanoi keskiviikkona eduskunnassa, että työnantajat jotka noudattavat yleissitovaa työehtosopimusta tai jotka on siihen sidottu järjestäytymisensä perusteella, ovat velvollisia noudattamaan noin 30 prosenttia alempaa lomarahaa, ellei työsopimuksessa paremmasta sovita.

– Aloilla, joilla ei noudateta mitään työehtosopimusta, työsopimuksella voidaan sopia lomarahasta tai sen maksamisesta niin kuin tähänkin saakka. Jos ei mitään sovita, noudatettaisiin vuosilomalakiin lisättävää säännöstä, Sipilä jatkoi esitellessään hallituksen toimia Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi.