Paritusjutusta miljoonan euron rikoshyöty valtiolle – toimintaa pyöritettiin 15 kaupungissa eri puolella maata

Keski-ikäinen mies tuomittiin torstaina parituksesta ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Mies tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä miljoona euroa. Paritusta harjoitettiin eri puolilla Suomea.

Kotimaa
Oulun käräjäoikeus valmistautui jälleen maanantaina aloittamaan laajan pariturikosjutun käsittelyyn mutta turhaan.
Tiina-Leena Kurki / Yle

Oulun käräjäoikeus antoi torstaina kansliatuomion pitkään vireillä olleesta laajasta paritusrikosjutusta. Oulun käräjäoikeus tuomitsi 56-vuotiaalle miehelle kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Myös kaksi muuta henkilöä tuomittiin samassa jutussa lievempiin rangaistuksiin.

Päätekijä tuomittiin menettämään valtiolle takavarikoidut varat 1201 euroa ja rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä yli miljoona euroa.

Oikeus tuomitsi lisäksi valtiolle menetettäväksi lukuisia miehen omistamia matkapuhelimia ja sim-kortteja.

Mies kiisti syytteen

Mies kiisti oikeudessa syytteen parituksesta. Hän on katsonut roolinsa olleen vähäinen ja osin hän sanoo olleensa huoltaja tai avunantaja ja rikoksen uhri.

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana, että asuntojen vuokraamiseen tai toiminnan järjestämiseen Suomessa olisi osallistunut virolainen taho.

Lisäksi hän katsoi, ettei hänellä ole osallisuutta Etelä-Suomen väitettyyn toimintaan. Oman toimintansa osalta hän katsoo sen keskittyneen Pohjois-Suomeen.

Käräjäoikeus toteaa myös, että lähes kaikki asiaan liittyvät asunnot on vuokrattu vääriä henkilötietoja käyttäen. Lisäksi käräjäoikeuden mukaan mies on vienyt muun muassa seksinmyynti-ilmoituksia lehtiin.

Avunannosta sakkoja

Käräjäoikeus tuomitsi lisäksi avunannosta paritukseen 49-vuotiaalle miehelle 80 kuuden euron suuruista päiväsakkoa eli maksettavaa 480 euroa. Lisäksi hänet tuomittiin menettämän valtiolle lukuisia matkapuhelimia. Mies tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 1 600 euroa.

Mies tuomittiin maksamaan yhdessä parituksesta tuomion saaneen miehen kanssa korvauksia seksinmyyntiin asuntoja vuokranneiden huoneistojen omistajille.

50-vuotiaalle naiselle käräjäoikeus tuomitsi avunannosta paritukseen 60 kuuden euron suuruista päiväsakkoa eli maksettavaa 360 euroa. Lisäksi nainen tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 2 500 euroa.

Viivästyminen otettiin huomioon

Laaja paritusjuttu oli pitkään vireillä Oulun käräjäoikeudessa. Kaikki kolme henkilöä vaativat korvausta oikeudenkäynnin viivästymisestä.

Käräjäoikeus ilmoittaa ottaneensa viivästymisen huomioon arvioidessaan kaikkien kolmen rangaistuksia.

Lisäksi oikeus otti huomioon sen, että parituksesta ehdollisen tuomion saanut mies oli tuomittu aiemmin Latviassa ehdottomaan vankeusrangaistukseen, mikä alensi tuomiota.