1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Nettipoliisi perättömästä somekirjoittelusta: "Poliisi-tv:ssä on käsitelty asiaa vuonna 2008, eikä tilanne ole sen suhteen muuttunut"

Viimeisimpänä sosiaalisessa mediassa suuren huomion sai tapaus, joka perustui kajaanilaismiehen kertomukseen, jossa hän kertoi joutuneensa neljän ulkomaalaismiehen pahoinpitelemäksi. Perättömän rikosilmoituksen tekeminen ei ole laissa kiellettyä.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Poliisi lähtee nettipoliisi Erno Koivumäen mukaan siitä olettamuksesta, että tapauksen ilmoittaja puhuu totta kertoessaan poliisille tapahtumasta. Poliisi aloittaa asian selvittelyn ilmoituksen perusteella.

– Poliisi-tv:ssä on käsitelty asiaa vuonna 2008, eikä tilanne ole sen suhteen muuttunut.

– Kuitenkin vasta virallisessa kuulustelutilanteessa, kun asianomistajalle tai todistajalle on kerrottu tämän oikeudet ja velvollisuudet, sitoo kuultavaa totuudessapysymisvelvollisuus, josta poikkeaminen on rangaistavaa, Koivumäki toteaa.

Perätön lausuma viranomaismenettelyssä ei kuitenkaan koske tilannetta, jolloin joku vasta ilmoittaa poliisille rikoksesta, tai kirjoittaa jotakin valheellista yleiseen jakeluun esimerkiksi Facebookissa.

– Väärään ilmiantoon syyllistyvä nimeää jonkun tai jotkut henkilöt, joihin poliisi sitten kohdistaa toimia ilmiannon seurauksena. Näin ei ole tässä tapauksessa käynyt, kun on puhuttu vain useasta tuntemattomasta ulkomaalaisesta, sanoo Erno Koivumäki.

Matalan kynnyksen tietoinen hyväksikäyttö

Kajaanin tapauksessa nettipoliisin mieleen tulee kuitenkin niin sanottu vihapuhe-pykälä eli kiihottaminen kansanryhmää vastaan valheellisen Facebook-julkaisun avulla.

On kuitenkin valitettavaa, että tätä matalaa kynnystä on käytetty näin tietoisesti hyväksi ja aiheutettu ylimääräistä työtä poliisille.

Erno Koivumäki.

– En ole tutustunut kyseessä olevaan rikosilmoitukseen, mutta oletan, että asiaa tutkinut poliisi on käsitellyt myös tämän puolen asiassa ja tullut siihen päätökseen, että rikosta ei ole tapahtunut.

– Kieltämättä tulee heti mieleen, minkä takia perättömän rikosilmoituksen tekeminen ei ole laissa kiellettyä. Voisi ajatella niin, että sen kriminalisointi vähentäisi myös aiheellisia rikosilmoituksia ja nostaisi ilmoittajan kynnystä tehdä ilmoitus poliisille, jatkaa nettipoliiisi Erno Koivumäki.

Koivumäki jatkaa, että on tärkeää, että poliisin lähestyminen on helppoa ja asiastaan voi tulla ilmoittamaan poliisille pelkäämättä joutuvansa itse epäillyksi.

– On kuitenkin valitettavaa, että tätä matalaa kynnystä on käytetty näin tietoisesti hyväksi ja aiheutettu ylimääräistä työtä poliisille.