Tiklaspuisto muuttuu entistä ehommaksi Vaasassa

Märkyys muodostui ongelmaksi Tiklaspuiston alueella Vaasassa. Alueella aloitettiin keväällä mittavat kunnostustyöt ja tavoitteena oli viihtyvyyden parantaminen. Kunnostus on Vaasan kaupungin viheralueyksikön tämän vuoden suurin yksittäinen urakka.

Vaasa
Vaasan kaupungin viheraluehortonomi Leila Roininen Tiklaslammen edustalla.
Vaasan kaupungin viheraluehortonomi Leila Roininen Tiklaslammen edustalla.Antti Haavisto / Yle

Vaasan Tiklaspuiston alueen kunnostus Vöyrinkaupungilla on ollut kaupungin suunnitelmissa jo useamman vuoden. Hautausmaan ja Vöyrinkadun välisen alueen märkyys, kuraisuus sekä hulevesien hallinta ovat aiheuttanut alueella ongelmia jo pitkään.

Työt alkoivat keväällä Tiklaslammen ruoppauksella, sanoo Vaasan kaupungin viheraluehortonomi Leila Roininen

– Se oli kevään ensimmäisiä töitä ja paljon lähti lammesta ruoppausmassaa. Sen jälkeenkin on toki tehty paljon.

Tehty on muun muassa pengerrysuloke, peti ja laituri. Laiturille on asennettu myös penkit.

– Paljon on näkynyt porukkaa siinä viihtymässä kesän ja syksyn mittaan, joten tuli varmasti tarpeeseen, Leila Roininen nauraa.

Märkyys oli ongelma

Alueella hule- ja kuvausvesien hallinta muodostui niin suureksi ongelmaksi, että työt oli pakko aloittaa. Alue oli monta vuotta keväisin kuin pieni järvi, Leila Roininen sanoo.

– Tilanne paheni vuosi vuodelta. Erityisesti hautausmaan edusta oli hankala paikka. Alueelle tulee hulevesiä monesta suunnasta ja voi olla, että lähellä maan pintaa sijaitseva kallio pahentaa tilannetta. Myös lähikatujen kuivatusrakenteet olivat käytännössä tukossa. Moni asia yhdessä aiheutti tämän alueen märkyyden, Roininen kertoo.

Töitä tehdään vielä valaisimien kanssa. Toiveena on, että valaistus saadaan kuntoon marraskuussa.

Tiklaspuiston alueelle kaivetaan kaapelia valaisimille.
Tiklaspuiston alueelle kaivetaan kaapelia valaisimille.Antti Haavisto / Yle

– Alueelle on laitettu pumppaamo ja melkoiset määrät salaojaputkea. Sinne on tehty koristelampi ja runsaasti istutuksia. Lisäksi on kaivettu kaapeleita valaisimille ja tehty kivitöitä, Roininen sanoo.

Seurakunta mukana suunnittelussa

Vaasan seurakuntayhtymä on jo saanut saneerattua omat alueensa kuntoon. Kaupungin omistamat alueet ovat hautausmaan uuden alueen läheisyydessä. Seurakuntayhtymä on ollut mukana suunnittelussa.

– Heidän toiveestaan alueelle on laitettu kivetystä ja kasvillisuutta tietyllä tavalla. Alueelta on poistettu yksi pysäköintialue ja puisto on nyt rauhoitettu puistokäyttöön, Roininen esittelee.

Töitä alueella jatketaan vielä syksyn mittaan.

– Enemmän tulee vielä penkkejä, sekä puita ja istutuksia. Valaisimetkin ovat tähän paikkaan suunnitellut, joten esteettinen taso vielä toivottavasti ihmisten mielestä nousee. Nyt jo saa kuitenkin hyvän käsityksen siitä, mihin ollaan menossa. Marraskuussa pitäisi olla valmista. Ehkä kasvillisuutta vielä parannellaan ensi keväänä, Leila Roininen toteaa.