1. yle.fi
  2. Uutiset

Pori uskoo värähtelyn voimaan – hoitotuoleista apua moneen vaivaan

Porissa aletaan hyödyntää matalataajuista värinää muun muassa stressin ja uniongelmien hoidossa. Porin perusturva on hankkinut viisi värähtelemällä hoitavaa tuolia.

terveys
porin kaupunginsairaala
YLE

Porin perusturva ottaa käyttöön värähteleviä tuoleja muun muassa uniongelmien ja kosketusyliherkkyyden hoidossa. Tuoleja on hankittu yhteensä viisi.

Värähtelevien tuolien hoitovaikutukset perustuvat matalien taajuuksien värähdysliikkeeseen. Värähtely vaikuttaa ihmiseen aina sisäelimiä myöten ja vapauttaa hyvänolon tunnetta lisäävää serotoniini- ja dopamiinihormonia.

– Tuoleja on jo kokeiltu kuntoutusohjelmien osana neurologisella osastolla loppukesällä ja ne on todettu hyviksi. Hoitomuoto sopii lähes kaikille. Ainoastaan akuutti tulehdus estää värähtelytuolien käytön, kertoo sosiaali- ja perhepalveluiden johtaja Mari Levonen.

Lisää tuoleja kaivataan

Laitteita on tällä hetkellä kaksi kehitysvammaisten asuntolassa ja päivätoiminnassa, kaksi psykososiaalisissa palveluissa ja yksi sairaalan neurologisella osastolla. Värähtelevät tuolit on otettu erittäin hyvin vastaan sekä henkilökunnan että asiakkaiden keskuudessa.

– Kokemusten perusteella kuntoutus- ja sairaalapalveluissa tuoleja kaivattaisiin jo nyt lisää, Mari Levonen toteaa.

Porissa tuolien odotetaan tuovan apua muun muassa kosketusyliherkkyyteen, aineenvaihdunnan toimintaan, virheasentoihin, autonomisen hermoston toimintaan, unen laatuun, rentoutukseen ja aktivointiin.

Lue seuraavaksi